Ahmed is geen allochtoon

Van Oud naar ahmedVandaag reed ik over de A13 naar Den Haag toen er aan de andere kant van de weg een geblindeerde auto met politiebegeleiding met een rotgang naar Rotterdam reed. 15 minuten later werd bekend dat Ahmed Aboutaleb de nieuwe burgemeester van Rotterdam wordt. Ik hoop Ahmed in de geblindeerde auto zat, en dat hij mijn zwaai en opgestoken duim zag.

Ik vind het fantastisch nieuws. Er zijn genoeg sites waar Ahmed als mens geroemd wordt. Op veel plekken is te lezen hoe hij een self-made man is, hoe innemend hij is, en wat een voorbeeld hij is voor de (marrokkaanse) jeugd. Het interesseert me allemaal geen biet, want men houdt zich al veel te veel bezig met de persoonlijke achtergronden van politici, dus ik hoef, kan en wil dat hier niet herhalen. Wat ik vanavond hier eens wil opschrijven, onder andere op verzoek van Anna-Maria, is waarom hij een perfecte burgemeester is voor Rotterdam.

Ik ken Ahmed (van een afstand, hoor) vanaf de tijd dat hij directeur was van Forum, en ik ben een enorme fan van hem. Maar wat maakt hem nu een goed burgemeester? En dan nog eens een goed burgemeester voor Rotterdam?

Om te beginnen moet een burgemeester politiek snappen.Je moet begrijpen waar het mensen om gaat, en hoe het werkt om dingen wel of niet voor elkaar te krijgen. Dat leer je alleen met ervaring.

Ten tweede moet een burgemeester er voor iedereen zijn, en laten zien dat hij er voor iedereen is. Ik ben een fervent tegenstander van de gekozen burgemeester, en juist om deze reden. Je moet de eigenschap bezitten om mensen aan je te binden zonder wat van ze te willen.

Ten derde moet je boven de (politieke) partijen staan. Dat betekent niet dat je je eigen politieke idealen verwaarloost, maar dat je snapt dat je er vooral bent om het politieke proces te faciliteren. Maar dat ontslaat je niet van de mogelijkheid om er zelf wat van te vinden, want:

Ten vierde moet je realistische ideeën hebben over de toekomst van het onder jou gestelde, en de drang om die ideeën te verwezenlijken.Die ideeën mogen best verschillen van de ideeën van anderen: zonder wrijving geen glans, immers. Maar je moet niet alleen achterover zitten en voorkomen dat de boel uit elkaar dondert, maar laten zien dat je wat wíl.

Aboutaleb voldoet volgens mij aan deze criteria en is alleen daarom al geschikt voor het burgemeesterschap. Maar waarom is hij nou zo geschikt voor Rotterdam?  Dat heeft tóch een beetje met zijn achtergrond te maken. Vrees ik.

Zijn vader was (of is, dat weet ik niet) imam. En domineeszonen (en rabbijnszonen ook, trouwens) doen het vaak erg goed in de politiek. Dit slag mensen is van jongs af aan getraind in het openbaar spreken, en het spreken over waarden.  En dat is precies wat me zo aanspreekt in Ahmed, en wat zo enorm nodig is in Rotterdam.

Wat we willen, wat we doen, en wat we bereiken is natuurlijk enorm belangrijk, maar waarom we dat willen, doen en bereiken, is veel belangrijker. En juist die discussie mis ik vaak. Overal in de Nederlandse politiek, maar ook in Rotterdam. Welkom dus, burgemeester Aboutaleb!

update ik weet inmiddels dat Aboutaleb in Marseille zat, gisteravond, en dat ik dus naar iemand anders gezwaaid heb. Maar een mens mag dromen, toch?

Reacties (2) Reageer

  1. mooie blog, mooie woorden!

  2. Gezien zijn eerdere functies acht ik hem zeker in staat om een goed burgervader te zijn voor Rotterdam maar ik neem aan dat zijn stijl wezenlijk verschilt van Opstelten en niet alleen qua politieke kleur.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.