/

Feminien geploeter

33 views
2 minuten leestijd
Start

Vandaag is het internationale vrouwendag en ik moet opeens aan Hendrik Jan Schoo denken en dat komt door de Volkskrant.

Dat zit namelijk zo:

Uit onderzoek blijkt dat de overmaat aan daadkracht, in ieder geval waar het gaat om veiligheid, een averechts effect te hebben. Het Centrum voor Ciminaliteitspreventie heeft er een interessant rapport over geschreven. Conclusie: een overenthousiaste of ongebreidelde toepassing zal waarschijnlijk meer kwaad dan goed doen. Zo bestaat het gevaar dat iedereen die afwijkt van de norm, als risicoburger wordt bestempeld.

Als alternatief voor de stoerenmannentaal van veel veiligheidspropagandisten wordt dan ook betoogd dat een bredere pallet van effectieve aanpakken ingezet moet worden. 

Effectieve aanpakken zijn vaak kleinschaliger, meer op de menselijke maat toegesneden, langduriger en meer gericht op alle factoren die te maken hebben met onwenselijk gedrag, in plaats van alleen dat ongewenste gedrag zélf. Kortom: geploeter.

Toen ik vier jaar geleden wethouder werd in de Deelgemeente Feijenoord ging werken, heb ik juist dat geploeter, door Hendrik Jan Schoo “Het feminiene geploeter op goed onderhoud en beheer waarvoor bestuurders weinig geduld hebben, maar waaraan gewone burgers sterk hechten” genoemd, tot mijn taakstelling verheven. Juist een schone buitenruime, participatie gericht op het écht betrekken van buurtbewoners, integratie die recht doet aan individualiteit maar ook cultuur die relevant is, en oprechte communicatie met de buurtbewoners dragen bij aan veiligheidsbesef. In die zin ben ik het wel eens met voormalig minister Eberhard van der Laan die afgelopen zondag in Buitenhof óók zei dat er weliswaar veel gekankerd wordt op “de buitenlanders en allochtonen”, maar dat er andere, onderliggende problemen zijn, die vaak bést verholpen kunnen worden.

Het zou juist de zaak van gemeentebestuurders moeten zijn om die problemen te verhelpen of, waar mogelijk, te voorkomen. Feminien geploeter dus, moet de core-business van de gemeente zijn. Masculiene daadkracht kunnen we met een gerust hart overlaten aan mensen die nog steeds denken dat ze daarmee problemen kunnen oplossen.

Vrolijke vrouwendag!

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…