groeten uit de provincie

Vandaag verkiezingen voor de eerste kamer. Omdat Zuid-Holland de meeste inwoners per statenlid heeft worden onze stemmen zwaar gewogen. Iedereen is zich ervan bewust dat een gemiste stem behoorlijke impact kan hebben op de zetelverdeling van de eerste kamer. De standaard-groet op de gangen is “weet je al wat je gaat stemmen?”. Natuurlijk weet je wat je gaat stemmen.

UPDATE
Het is gelukt. 20 stemmen voor de PvdA! Een journaliste van de wereldomroep vroeg me of ik wel eens “naast de pot heb gepist”. Heb haar uitgelegd dat je twee soorten fractiestandpunten hebt: die waarbij WEL fractiediscipline geldt, en punten waarbij dat NIET geldt. De verkiezingen van de eerste kamer is typisch iets waarbij het WEL geldt. Sterker nog: daar heb je voor getekend bij de kandidaatstelling. Het was overigens wel mogelijk om op een vrouw te stemmen, voor die mensen die daar waarde aan hechten bestond de mogelijkheid om op nr 2 te stemmen.

NOG EEN UPDATE
Maar hoe zit dat dan, de samenstelling van zo’n lijst met kandidaten voor de eerste kamer. Wel, die wordt door het congres of andere vergadering van een partij vastgesteld. Door op de lijsttrekker te stemmen zeg je dus niets anders dan dat je de partijdemocratie erkent. In dat licht bezien is het ook vreemd dat de D’66 fractie vandaag verdeeld stemde, zou je zo zeggen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.