Unieke rechtse radio: PopNed.

Eerdmans en Knevel

Ik ben in minimaal twee landen geweest die niet meer bestaan, en vanochtend was ik te gast bij een radiozender die daarvoor nog nooit heeft uitgezonden en dat wellicht ook nooit meer zal doen: de populistische omroep PopNed van Ronald Sörensen. Het was een uitstekend programma. Behalbe ik was Rita Verdonk in de uitzending: Ben Cramer en Simon Rozendaal ook. De presentatie was in handen van Joost Eerdmans en Andries Knevel, waar je dat ook wel aan kan overlaten en de eindredactie was in handen van Sörensen zelf.

We spraken over de lijst van Verdonk (het is me nog steeds een raadsel waar ze voor staat), Nederlandse cultuur, mijn vertrek uit Feijenoord, de PvdA, files en de zin en onzin van de discussie over het milieu en de opwarming van de aarde. De discussie had een alleszins aanvaardbaar niveau, maar ik kon me niet aan de indruk ontrekken dat hier toch nauwelijks een door links journaille gediscrimineerde minderheid aan tafel zat; van de meeste standpunten had ik toch al eens kennisgenomen.

Rita Verdonk bij Popned

Vandaar dat ik vanmiddag bij BNR niet anders kon zeggen dat niet vond dat er een enorme noodzaak was aan een rechtse omroep. Volgens mij zijn ze er al: BNN (ik zei per ongeluk “BNR”, en dat werd me niet in dank afgenomen), Tros en Avro zijn toch nauwelijks mantelorganisaties van de SP, Groen Links of de PvdA te noemen.

Maar er is wat anders aan de hand: in het discours van sommige rechtse partijen wordt “links” niet gedefinieerd als een standpunt dat mensen die een bepaald standpunt aanhangen, aanhangen, maar als “iedereen die tegen ons is”. Toen de ING PopNed als klant weigerde, zei Sörensen dan ook dat er sprake was van een links complot. Toen het lang duurde voordat Marco Pastors een baan kreeg, zou dat zéker liggen aan zijn standpunten. Dat andere LPF-ers en leefbaren gewoon bankfaciliteitenen hebben en aan de bak komen, doet niet ter zake. Nee: als het ergens fout gaat, zal het wel de schuld van links zijn.

Opmerkelijk was dat alle inbellers bij BNR het met me oneens waren. Het geluid van links klinkt volgens hen te hard. Na de puinhopen van paars, de file’s, de buitenlanders, de toestand in de oude wijken, de economische crisis en weet ik veel wat, is voor sommigen dus ook de publieke opinie een nieuwe erfzonde van links. Wat een apenkool.

Ik vrees dat Sörensen en zijn omroep het niet gaan redden, en dat ik onderdeel was van een historische eerste én laatste uitzending van PopNed. Toch hoop ik dat hij verder gaat met radio maken, want dat kan hij goed. Maar dat rechtse radio hét revolutionaire en kritische antwoord is op de onderdrukking die links pleegt, waag ik te betwijfelen.

Update de uitzending is hier te beluisteren.

Nog zo’n update: het verslag van het programma volgens NRC:

Reacties (2) Reageer

  1. Acheruitgang

    Vroeger waren het volgens rechts toen de Joden die de media hadden, nu volgens rechts nu de Linksen. Wat een verandering!

  2. Ik hoorde eigenlijk geen verschil met gewone babbelradio. Alleen wat meer slachtofferpraat van rechts.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.