Ik wil me in het Europees Parlement richten op de volgende speerpunten:
1. Sociale normen
De meeste economen zijn het erover eens dat Europa kapotbezuinigd wordt. Zoals Europa zich met het Stabiliteits- en Groeipact economische en financiële normen stelt, moeten er ook sociale normen komen waar de 28 landen in Europa zich aan moeten houden. Daarom ga ik me in Europa inzetten om het Stabiliteits- en Groeipact te hervormen. De Europese landen moeten zich straks niet alleen aan financiële normen houden, maar ook aan sociale normen, zoals een maximum aan (jeugd-)werkloosheid en minima aan uitgaven voor onderwijs en ontwikkeling. Het gaat dus niet om het loslaten van de “3%”, maar om er normen naast te zetten, die eigenlijk veel belangrijker zijn.
2. Sociale effecten bij bestaande regels
Europese wetgeving moet beter worden getoetst op sociale effecten. Nu is het zo dat pseudo-ZZP’ers ten onrechte gebruik maken van de Dienstenrichtlijn. De aanbestedingsregels zorgen ervoor dat bedrijven zó laag offreren dat ze weten dat ze op het personeel moeten bezuinigen. Deze en andere regels moeten aangepakt worden, zodat ze voor iedereen werken.
3. Consequenties voor Nederland
Bij Europese wetgeving wordt door Europese en Nederlandse politici beter en gezamenlijk gekeken welke consequenties het heeft voor de inwoners van Nederland. Nederlandse en Europese PvdA-politici trekken hierin samen op.
4. Opkomen voor Nederlands belang
We moeten meer opkomen voor Nederlandse bewoners en sectoren. Nederland moet laten zien waar we trots op zijn: onze topsectoren, onze creatieve economie, onze high-tech. Ik ben voor betere samenwerking tussen de Permanente Vertegenwoordiging, het kantoor van VNO/NCW, en het bedrijfsleven om Nederlandse export te promoten, en Nederlandse belangen in Europa te verdedigen.
5. Europees ombudsteam
De PvdA heeft ombudsteams in de steden, waar mensen terecht kunnen met vragen en problemen. Er moet ook een Europees ombudsteam komen. Veel van de problemen in en buiten de steden zijn het gevolg van Europese ontwikkelingen. Deze gebieden kunnen vaak geholpen worden met Europese fondsen of Europese wetgeving. Een Europees ombudsteam zal zich actief in Nederland inzetten om bij te dragen aan een sociaal Europa dat voor iedereen werkt.
6. Aanwezigheid in Nederland
Politiek speelt zich maar voor een klein gedeelte af in de raadszaal, het parlement. Voor het ombudsteam, werkbezoeken en andere contacten wil ik minimaal 50% van de buiten het Europees parlement zijn. Het werk speelt zich immers niet daar af.
7. Uitbreiding Lobbyregister
Veel bedrijven en organisaties proberen invloed uit te oefenen op het Europees beleid. Hierbij is niet altijd duidelijk wie namens wie spreekt. Ik ga me er hard voor maken om alle bezoekers die namens een organisatie spreken (of ze nu lobbyist, advocaat of bestuurder zijn) in het lobbyregister in te laten inschrijven.
8. Verbeteren politiek functioneren.
Op dit moment krijgen politici onkostenvergoedingen op basis van hun aanwezigheid in Brussel of Straatsburg. Het Parlement moet sowieso nog maar op één plek vergaderen, maar dit leidt er ook toe dat sommige politici eerder naar Brussel komen, alleen om “in te checken” en soms weer te vertrekken. Politiek speelt zich niet (alleen) af in de raadszaal maar juist daarbuiten. Er moet een betere manier komen om politici te stimuleren politiek actief te zijn.
9. Bescherming democratie
Er zijn landen binnen de unie waar democratische waarden in het geding zijn. Of het nu gaat om persvrijheid of LGBT-rechten: ik zal mijn Europese collega’s daar op aanspreken. Of het nu gaat om het beperken van de persvrijheid in Hongarije of het feit dat in Cyprus homoseksualiteit in het leger verboden is omdat men ervan overtuigd is dat homoseksualiteit een geestesziekte is; als politicus mag je daar niet over zwijgen
10. Met één mond praten op het wereldtoneel
Als Europa wil, kan Europa meer macht hebben. Als grootste economisch blok ter wereld wordt er alleen naar Europa geluisterd als Europa met één mond praat. Ik zal mijn collega’s eraan herinneren dat Europa de Nobelprijs voor de Vrede gekregen heeft en dat we ons moeten inzetten voor vrede, vrijheid en democratie, waar ook ter wereld. In Syrie, Egypte; als grootste wereldmacht mogen we daar niet afzijdig blijven. Niet met militair ingrijpen, want daar hebben we de NAVO voor, maar door economische druk te zetten en dat te ondersteunen waar Europa voor is uitgevonden: vrede en democratie te bewerkstelligen door Economische samenwerking.