Afrikaanderpark wint prestigieuze architectuurprijs

369 views
1 minuut leestijd
Start

Het parkontwerp Afrikaanderpark heeft op donderdag 15 juni 2006 de prestigieuze Omgevingsarchitectuurprijs 2006 gekregen. De prijs werd toegekend aan OKRA Landschapsarchitecten uit Utrecht als ontwerper en aan de deelgemeente Feijenoord als opdrachtgever. Het ontwerp voor het Afrikaanderpark werd gekozen uit 57 inzendingen. Tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het stadhuis van Almere had de jury naast het ontwerp, ook veel lof voor het beheer van het park en de herstructurering van heel Afrikaanderwijk.

De deelgemeente Feijenoord en OKRA Landschapsarchitecten zijn erg blij met het winnen van deze prijs. Dagelijks bestuurder René Kronenberg: “Dit is natuurlijk geweldig. We zijn ontzettend trots op het Afrikaanderpark. Het park is samen met bewoners, wijkorganisaties en gemeentelijke diensten tot stand gekomen en dus mag iedereen hier erg trots op zijn. Dit gaan we nog we nog wel even vieren met elkaar. De prijs is een aanmoediging om samen door te gaan met de aanpak van Afrikaanderwijk en andere wijken in de deelgemeente Feijenoord.”  Eerder kreeg het Afrikaanderpark de voorbeeldstatus van het Stimuleringsprogramma Intensief Ruimtegebruik van het Ministerie van VROM voor de wijze waarop de deelgemeente bewoners en wijkorganisaties betrokken heeft bij het maken van de plannen voor het park.

Enkele zinsnedes uit het rapport van de Stichting Omgevingsarchitectuurprijs:

De jury heeft de Omgevingsarchitectuurprijs 2006 aan het Afrikaanderpark toegekend, omdat het project een passend antwoord geeft op de toenemende druk op de openbaar toegankelijke buitenruimte binnen een stadsvernieuwingswijk met een grote diversiteit aan culturen.

De jury concludeert dat het plan op tekening wellicht niet spectaculair overkomt, maar men moet het vooral beleven en voelen. De combinatie van materiaalgebruik en een hoog niveau van detaillering leiden tot een divers en intensief gebruik. Zowel ontwerpdoelstellingen als beheersaspecten hebben hier zodanig inhoud gekregen dat gesproken kan worden van een weerbare buitenruimte.

Zou men de kosten en opbrengsten over een langere termijn vergelijken, dan is er zeker sprake van een goed rentmeesterschap. De hoge opbrengsten in termen van gebruikswaarde, belevingswaarde, toekomstwaarde, economische waarde en natuurlijk ook de maatschappelijke en sociale waarde zijn in dit parkontwerp immers aantoonbaar aanwezig.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…