Alles moet kunnen. (Het geheim van de PvdA)

324 views
1 minuut leestijd
Start

Arme Mark Rutte. Weer een goed idee dat slecht uitpakt. Niet alleen moet hij uitleggen waarom je wél op straat “Hamas Hamas, Joden aan het gas” mag roepen, maar niet in een Moskee, hij heeft ook een dobber aan het duidelijk maken welk nut er nou gediend is bij het ontkennen van de Holocaust, behalve als je ermee aanzet tot geweld.

Om met Wouter Bos te spreken: “Tsjongejonge de VVD heeft kennelijk echt goed nagedacht over de vrijheid van meningsuiting”. Gemiste kans voor de VVD, want de vrijheid van meningsuiting is nu just een klassiek begrip in het liberale gedachtengoed.

Het probleem dat ten grondslag ligt aan de liberale worsteling met vrijheid van meningsuiting hang samen met de twee definities van het liberalisme. De klassieke opvatting is dat mensen de vrijheid moeten hebben zich te kunnen ontplooien; de moderne opvatting legt de nadruk op indiviuele vrijheden en gelijkheid. Het is al net zo´n bommetje in de VVD als sociaal-economische politiek binnen de PvdA en de rol van religieuze instituties binnen het CDA. Op zich heel gezond, want deze drie partijen zijn brede volkspartijen waar veel mensen zich van oudsher in thuisvoelen. Dat er verschillen van mening zijn binnen die partijen is alleen maar goed, want dan blijft er wat te praten over. Ik ken partijen waarbij dat heel wat minder het geval is.

Rutte schaart zich met zijn verse standpunten nadrukkelijk achter de moderne opvatting van het Liberalisme. Een gevaarlijke keuze, want het hameren op individuele vrijheid brengt een klassiek dilemma met zich mee: heb je de vrijheid om anderen de vrijheid te ontnemen? Juist in deze tijd een discussie waar weinig in te scoren valt. Als je er al aan zou willen om eraan te twijfelen. Ik ben zelf geen voorstander van de vrijheid om anderen vrijheid te ontnemen. Bepaalde vrijheden moeten namelijk altijd behouden worden. Lichamelijke integriteit, vrijheid van religie. Dat soort dingen. Het oproepen tot het verbranden van de Koran of het schieten door knieën van Marokkanen hoort daar dus niet bij.

Kortom: de opvatting van Rutte is een uiting van het relativisme waar de PvdA zo vaak van beticht wordt. Erger nog: want Rutte doet het niet eens uit de gedachte dat mensen te weinig vrijheden hebben, maar vooral om aan te schurken tegen Wilders, waar hij zoveel stemmen aan verloren heeft.

Beter zou het zijn, vanuit liberaal gedachtengoed, om meer die eerste, klassieke definitie van Liberalisme te hanteren, en te pleiten voor beter onderwijs, meer ontplooiingsmogelijkheden, en meer bescherming van de integriteit van het individu. Tsja, maar dat zijn nu net de waarden die bij de PvdA bovenaan staan.

De tragiek is daarmee dat de PvdA, als klassieke brede sociaal-democratische partij Liberaler is dan de VVD. Tegen niemand zeggen hoor!

update: de VVD is boos dat hun vekiezingsposters met hakenkruizen besmeurd worden. Valt dat dan niet onder de vrijheid van meningsuiting?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…