Begroting 2006

260 views
2 minuten leestijd
Start

Vandaag begrotingsbehandeling in de Staten. Het belangrijkste nieuws is, dat we een begroting hebben vastgesteld. Dat is toch iedere keer weer bijzonder, want wat er feitelijk gebeurt, is dat we tegen GS zeggen: "hier heb je het geld van de inwoners van Zuid-Holland, en ga er maar mee doen wat wij vinden dat je ermee gaat doen". In de maanden voor de begroting speelt er van alles. In die tijd wordt de feitelijke juistheid gecontroleerd, is het is mogelijk om allerlei technische en inhoudelijke vragen te stellen, en is er vooral de mogelijkheid om na te denken en met collega-statenleden te bespreken of er nog dingen anders moeten. Wij hadden nog wel wat wensen. We willen namelijk extra middelen voor de bestrijding van kindermishandeling.

De meeste partijen stemmen in met de begroting. De SP niet (dat doen ze, geloof ik, nooit), maar deze keer ook Groen Links niet. Dat vond ik erg jammer, vooral omdat ze er geen andere argumenten voor hadden dan dat de begroting niet SMART (of SMART genoeg) gedefinieerd was, en omdat de nieuwe begroting voor 70% leek op de oude. Nou, daar liggen de inwoners van Zuid-Holland natuurlijk enorm wakker van. *ahum*. Het is zo zonde, want door tegen de begroting te stemmen zet je jezelf buiten de discussie en geef je ook geen toestemming om de zaken uit te voeren waar je het inhoudelijk mee eens bent. Ik snap het niet, en vind het ongeloofelijk jammer, want inhoudelijk staat Groen Links soms dicht bij de PvdA.

Voor de geinteresseerden: mijn spreektekst vind je hier , de bijbehorende sheetskan ik op verzoek mailen, en hier kan je alles nog eens nakijken.

Het is niet allemaal kritiek naar elkaar, op zo’n dag: in tweede termijn heb ik opgemerkt dat we allerlei punten bij andere partijen herkennen:

Net als SGP/Christenunie vinden we dat we beginselen nodig hebben en moeten denken vanuit de verantwoordelijkheid die we hebben.

Net als Groen Links worstelen wij ook vaak met de vraag hoe we sturing moeten geven.

Net als de SP zien we wel eens uitkomsten van dingen die we besloten hebben, en vragen ons dan af of dat nou allemaal de bedoeling was.

Net als het CDA vinden we dat de financieen één van de belangrijkste sturingsinstrumenten die we hebben.

Net als de VVD zien we het belang van economische ontwikkelingen voor maatschappelijke ontwikkelingen.

Net als D’66 zij wij bezorgd of we het nu allemaal voor elkaar hebben als het er écht op aankomt.

Net als de LPF willen we daadkracht.

Net als Leefbaar Zuid-Holland verwonderen wij ons over wat er allemaal in de wereld gebeurt, en vragen ons dan af wat wij er aan kunnen doen.

En net als Dorsman moeten we wel eens kiezen tussen " gooi het allemaal maar in m’n pet" en meedoen. Ik vind het trouwens wel bijzonder dat hij aan de ene kant zegt “we heffen de boel op” en aan de andere kant tóch inhoudelijk meedoet aan het debat, en dingen voor elkaar probeert te krijgen. Dat verdient respect.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…