Bestek aanbesteding bewonersondersteuning (waaronder opbouwwerk) deelgemeente Feijenoord.

367 views
1 minuut leestijd
Start

Mei 2007 hebben we besloten om de subsidierelatie met BdF met ingang van 1 januari 2009 te beëindigen. Naar aanleiding hiervan heeft de Deelraad ons de opdracht gegeven om een herijking van het beleidskader voor de bewonersondersteuning in de deelgemeente Feijenoord te maken. Dit beleidskader dient als leidraad voor het aantrekken van een nieuwe professionele organisatie voor bewonersondersteuning.

Meer informatie is hier te vinden. Zelf een complete set bestanden downloaden? Klik hier!

2 Comments

 1. Ha die Robbert,

  Prima stuk eindelijk eens duidelijkheid in de opbouwerkersbrei van de afgelopen 15 jaar.(y)

  Wat ik een beetje mis (misschien over het hoofd gezien) maar van groot belang is een duidelijk neutrale werkwijze misschien zelfs wel vanuit een neutrale lokatie b.v. Jong XL of een andere eigen lokatie.

  Dus een duidelijke werkscheiding tussen b.v. bewonersorganisaties en opbouwwerk. Te vaak was het de opbouwwerker(s)die bepaalde wat er bij sommige (bewoners)organisaties gebeurde. Het ging hier dus niet meer om ondersteuning maar om bepalen. En in plaats dat men zich overbodig wilde maken, was het juist zich zelf in stand houden door deze bepalende werkwijze.

  In het verleden zijn daar in de Deelgemeente Feijenoord menig discussieavonden aan gewijd geweest. Helaas zonder goed resultaat.

  Een multiculturele samenleving vraagt om een neutrale ondersteuning. Misschien kan je het zelfs zo zeggen: hoe multicultureler de samenleving, hoe neutraler aangeboden diensten moeten zijn.

  Dus een nieuwe opbouwwerkorganisatie zou zich dus volledig neutraal op moeten stellen, op een liefst neutraal punt bereikbaar voor iedereen zodat iedereen ongeacht achtergrond van individuele bewoner tot de semipro organisaties en alles wat er tussen ligt er een beroep op kan doen.

  Nou ik ben benieuwd hoe het er per 1-1-2009 gaat worden en uit gaat zien. Succes met de verdere ontwikkeling…………:clap:

 2. Hallo Frans (en ook Robert),

  Laat ik nu direct met het laatste deel van jouw reactie beginnen, Frans; ook ik doe dezelfde aanbeveling over de neutrale positie van het opbouwwerk alsmede de bereikbaarheid daarvan.
  Jarenlang zijn er terechte signalen vanaf de bewoners in de wijk(en) cq buurten afgegeven over de functionaliteit en kwaliteit van de inzet door het opbouwwerk.

  De gevraagde ondersteuning was (en is) voor de bewoners in sommige delen van de wijk of buurt nauwelijks of niet herkenbaar en daardoor kan het zijn dat er twijfel is ontstaan over de dienstverlening vanuit de bewonersorganisatie. Maar ook zij hebben een doelstelling te volbrengen en wordt nog steeds gezien als eerste aanspreekpunt in de wijk.
  Het betrekken van professionele beroepskrachten voor bewonersondersteuning is afhankelijk van de vraag en behoefte naar gewenste deskundigheid.
  PS.: met de vraag en behoefte wordt bedoeld een goedgekeurd (jaar)werkplan met nodige aanbevelingen, daarbij ruimte houdend voor eventuele tussentijdse prioriteiten.
  Hierbij geldt dat zo`n werkplan het beste met de (actieve) wijkbewoners vooraf wordt doorbesproken alvorens dit zal worden uitgevoerd, met of zonder andere wijkpartijen. Het betrekken van de bewoners heet mijnsinziens bewoners-participatie. Klaarblijkelijk zijn daarvoor nu spelregels opgesteld.

  Terugkomend op de kwaliteit en functionaliteit van het opbouwwerk in deze deelgemeente: daarvoor hebben samenwerkende bewonersorganisaties een soort beleidskader samengesteld, die (mogelijkerwijs?) wordt gebruikt als leidraad voor een toekomstige ondersteuningsorganisatie.

  Wat betreft de inbreng en inzet van de actieve bewoners, zal het volgens mij beter zijn als de bewonersorganisaties qua bestuur uit personen, die kennis en ervaring hebben, zal bestaan. Hiervoor zal een verkiezing niet ondenkbaar moeten worden gehouden en vanuit de bewonerswerkgroepen kunnen kandidaten voordragen. Misschien wordt dan de betekenis van zo`n organisatie beter herkenbaar.

  In ieder geval gaat ondergetekende op eigen website hierover inhoudelijk verder. Succes gewenst aan Robbert.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…