//

Bezuinigingen als inzet van de kamerverkiezingen 2010.

281 views
1 minuut leestijd
Start

Timing is alles, in de politiek, en ik vind het dan ook niet helemaal toevallig dat Ed Nijpels een paar uur voordat het kabinet valt laat weten dat hij opstapt als voorzitter van het ABP. Klein nieuws valt in het niets bij groot nieuws, en groter nieuws dan een vallend kabinet is er gewoon niet.

In het kielzog van al het nieuws van de laatste paar dagen zijn veel mensen benieuwd hoe het nou toch gaat met die monsteroperatie van de 20 (eigenlijk 19) commissies die zich bezighouden met heroverwegingen die moeten leiden tot €35 miljard (dank je Borre) aan bezuinigingen. Goed nieuws daarover: in de persconferentie van de demissionaire premier konden we horen dat die uiterlijk 1 mei naar de kamer gestuurd kunnen worden, zodat ze inzet kunnen zijn van de verkiezingen. Bravo.

Maar is dat zo? 1 mei worden ze aan de kamer gestuurd, wat betekent dat er hooguit vijf weken over gesproken kan worden. De verkiezingsprogramma’s zijn op 1 mei allang klaar, dus daar kunnen ze niet meer in worden meegenomen, laat staan dat de voorstellen, zoals het hoort, door de politieke partijen besproken kunnen worden.

Bovendien: waar is nou die versnelling? Tijdens het debat op 8 december zei de Minister President al dat de voorstellen eind april klaar zouden zijn en zo spoedig mogelijk na weging naar de kamer zouden gaan, zodat ze betrokken zouden kunnen worden bij de behandeling van de begroting voor 2011.  Letterlijk:

Wij sturen geen doorrekeningen. Dat is niet beoogd. Wij zullen de rapporten van de werkgroepen niet naar het CPB sturen. Het kan ook in de tijd niet. Die zullen ergens in april aanstaande gereed kunnen zijn.

Kortom: geen versnelling maar eerder een vertraging, waarbij bovendien de Nederlanders de mogelijkheid wordt ontnomen de voorstellen eerst fatsoenlijk in partijverband te bespreken, alvorens ze inzet te maken van de verkiezingen. Tel daarbij op dat uitsluitend bewindspersonen van CU en CDA betrokken zullen zijn bij de totstandkoming van de voorstellen, en je kan niet anders dan tot de conclusie komen dat er nogal wat werk aan de winkel is voor de verse oppositie van de PvdA, willen we dat er een maatschappelijk debat kan ontstaan over deze majeure operatie.

NB: De datum waarop de 20 commissies met hun voorstellen moeten komen is vervroegd naar 1 april. De verkiezingsprogramma’s zullen half april al vastgesteld worden, dus dat geeft weliswaar wat tijd om ze op de congressen vast te stellen, maar al teveel discussies zullen er niet over gevoerd kunnen worden.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…