Bloemencorso

359 views
1 minuut leestijd
Start

Vandaag had ik een moment last van introspectie. Ik vind die Gay Pride dus echt he-le-maal niets, en vroeg me af of ik nu homofoob ben of last heb van intolerantie of dat er andere erge dingen met me aan de hand zijn. Ik was in het buitenland, dus heb het alleen via internet kunnen volgen, maar het eerste wat me opviel was de enorme segregatie waar homo’s blijkbaar aan leiden: politieagenten, joden, afrikanen hadden allemaal een aparte boot. Net als alle politieke partijen die meededen. “Kan dat nou niet bij elkaar?”, denk ik dan. Het tweede wat ik me afvroeg was wat halfnaakte sportschoolfiguren die suggestieve bewegingen makend die bootjes deden schommelen nu bijdraagt aan de verbetering van de positie van homo’s (ik moet geloof ik LHBT zeggen: lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgenders). Ik bedoel: als ik hoofd van een school met een bijbel zou zijn, zo dit me niet enorm extra motiveren.

Nee, natuurlijk, ook mijn beste vrienden zijn homo, en natuurlijk is het vaak vast niet makkelijk voor hen, maar als je iets wil doen voor homorechten lijkt me een demonstratie in Iran een betere, en getuigt van nét dat tikkeltje iets meer lef.

In Nederland is de hip burgerlijk geworden. Homodiscriminatie komt alleen in uitzonderlijke situaties nog voor, en deze tocht met een hoog “kijk eens wat ik durf”-gehalte doet nog het meest denken aan de mensen die ná de oorlog in het verzet gingen. Of de mensen die iets riepen over rotmarokkanen in de tijd dat iedereen het over rotmarokkanen had.

Gay is nu dus politiek correct en Gay Pride is een bloemencorso.

3 Comments

 1. Holten is een eind, maar om het nou buitenland te noemen 😉 Serieus, ik begrijp je punt rondom de hysterie wel en uit betrouwbare bron weet ik dat er genoeg homo’s zijn die niets met de Gaypride hebben. Maar de afgelopen jaren hebben we wel een stap achteruit gezet als het gaat om tolerantie jegens homo’s (en de rest van de LHBT goegemeente). Zo lang er in Nederland mensen in elkaar worden geslagen of erger vanwege hun geaardheid, is de homoemancipatie nog niet voltooid. De Gay Pride is daar een belangrijk onderdeel van. Wel een leuk plaatje!

 2. Ik zat zelf op de boot van Beit Ha’Chidush, de jodenboot zogezegd, en ik moet zeggen dat er drie dingen spelen. Aan de ene kant heb je helemaal gelijk wanneer je zegt dat het vreemd is dat er zoveel segregatie is. Waarom niet lekker allemaal als Afrikaanse joodse minderbegaafde transseksuele Patricia Paay op een modderschuit bij elkaar? Niets geeft echter zoveel publiciteit als een boot met een boodschap. Weet ik, na meegevaren te zijn met de homo- en hetero-jidden. En datzelfde geldt voor de Afrikanen, de GroenLinksers en de culturele types. Het doel heiligt hierbij echt de middelen.
  Wat is dat doel dan? Publiciteit voor de positie van homo’s, die onder een laagje van sympathie en acceptatie nog steeds beroerd is. Jij schrijft dat de discriminatiealleen nog in uitzonderlijk gevallen voorkomt, en ik vrees eigenlijk dat je geen gelijk hebt.
  En volgens mij weet jij dat ook wel, maar het onderwerp homorechten is nu onder valse voorwenselen zo gekaapt door eng-rechts, dat het ook iets gratuits heeft om over potenrammen en homorechten te praten. Het hele onderwerp begint iets onaangenaams te krijgen, alsof homofobie een islamitisch importproduct is. Niet dus.

  Dan, puntje drie, is dit een feest voor al die mensen die homo’s wel accepteren. Het is misschien niet jouw esthetiek, en misschien niet jouw muziek, en niet jouw verschijningsvorm in roze slip, en waarschijnlijk is het provinciaal en burgerlijk en avro, dat zal allemaal best, maar waarom zou die volksvreugde niet mogen bestaan?
  Bonuspuntje: dat het in Iran erger is, ben ik geheel en al met je eens. Graag vaar ik nog eens met je in een joodse mieën- en pottenboot door de grachten van Teheran, jij met een sjeitel op en ik met een streimel. Maar de situatie in Iran is natuurlijk een drogreden om het in Amsterdam dan maar niet langer te doen.

 3. Wat een verstandige dingen worden hier allemaal gezegd.
  Een praktisch puntje. De Vlamingen hebben een goed en mooi woord voor LHBT: holibies.
  Vraag: zal een emancipatie ooit voltooid zijn? En zijn incidenten van potenrammen e.d. een teken van onvoltooide emancipatie? Ik denk van niet. Probleempjes met Marokkaanse jongens moeten we niet verwarren met het al of niet geëmancipeerd zijn van holibies.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…