Born on the fifth of July

386 views
1 minuut leestijd
Start

Het aardige van geschiedenis is dat hij pas achteraf en versimpeld geschreven wordt. Wie kan nu zeggen hoe het vallen van het kabinet Balkenende II in de geschiedenisboekjes terecht komt? Het was een enorm ingewikkelde zaak, die je bovendien tegen de achtergrond van het huidige politieke gevoel moet zien. Het laat zich niet zo makkelijk uitleggen. Het is daarom ook zo leuk om in de buitenlandse pers te kijken wat erover geschreven wordt.

Voorbeelden van veranderende waardering van mensen zijn er genoeg. Peper was een fantastische burgemeester, Melkert een uitstekend leider, Robin van Linschoten een veelbelovend aanstormend politicus. Over de eerste twee wordt nu door velen anders gedacht; de laatste is het nog steeds. Over popsterren heb ik het al niet eens. Waar denk je aan als je de naam Elvis Aaron Presley hoort? Of Michael Jackson?

Gisteren was het 4 juli. De dag waarop de Amerikanen hun onafhankelijkheidsdag (4 juli 1777) vieren. De onafhankelijkheidsoorlog begon de slag om Concord, die volgde op de beroemde nachtelijke rit te paard van Paul Revere die zijn landgenoten waarschuwde voor de oprukkende Britten. Over waarom hij wél beroemd werd, en veel andere waarschuwers niet, en waarom de geschiedenis verandert en veranderd moet worden las ik onlangs een heel goed boek. Leestip voor de vakantie! Als je direct aan de slag wil: de schrijver, Malcolm Gladwell, heeft ook een lezenswaardige eigen site.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…