Buurt en bemiddeling

287 views
1 minuut leestijd
Start

Vanochtend werden we tijdens een bijeenkomst gebeld door de politie: er was een ongeluk gebeurd waarbij twee gewonden waren gevallen, waarvan in ieder geval één ernstig. We hopen allemaal dat de twee gewonden er weer bovenop komen!

Vanmiddag naar de Coolsingel gegaan, die ik gisteren nog kon ontwijken:

Buurtbemiddeling

Ik zat een beetje in een lullig hoekje in de burgerzaal, vandaar dat op deze foto niet goed te zien is dat het Henk de Jong, directeur bij de politie, is die bij het tienjarig jubileum van de Rotterdamse buurtbemiddeling spreekt.

Buurtbemiddeling wordt uitgevoerd door vrijwilligers uit de buurt zelf, die bij conflicten tussen buurtbewoners optreden. Ze worden opgeleid en begeleid door professionele trainers. In Rotterdam zijn er tientallen actief; in Feijenoord -ik meen- 7. Ik vind het een fantastische uitvinding. Het zorgt ervoor dat problemen in een vroeg stadium opgelost kunnen worden, door mensen uit de wijk zelf. Niet alleen zorgt dit ervoor dat anderen zich er niet mee bezig hoeven te houden (Henk de Jong sprak over politie-agenten die meer op maatschappelijk werkers gingen lijken), maar laat het legt de verantwoordelijkheid voor het oplossen van (veel) onderlinge problemen ook dicht bij de mensen.

Binnenkort gaan we in Feijenoord de buurtbemiddeling evalueren, en dan hoop ik meer te kunnen vertellen hoe we er in Feijenoord verder mee om willen gaan. Zoals alles kost ook buurtbemiddeling namelijk geld. Na de speech van Lucas Meijs ben ik weer op huis aan gegaan: mannen met strikjes moeten hun strik immers zelf kunnen strikken. wel nog even kennis kunnen maken met enkele betrokken bij buurtbemiddeling in Feijenoord. Helaas geen buurtbemiddelaars zelf, maar hopelijk komt dat nog.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…