Is er nu beraad over de economische crisis of is er een kabinetscrisis? In de kranten staat dat er crisisberaad is, maar waar de discussies over gaan wordt anders dan door de gebruikelijke lekken en gissingen niet duidelijk. Gerdii Verbeet, de voorzitster van de Tweede Kamer klaagt dan ook terecht over het informatiebeleid van het kabinet: sommige partijen weten meer dan anderen, dat staat een fatsoenlijke discussie in de weg.
Ik voorspel dat de maatregelen door de regeringspartijen met gematigd positieve geluiden ontvangen zullen worden. Dat heeft niets te maken met de inhoud van die maatregelen maar met het proces: de insteek van de partijen is niet bekend gemaakt. We weten dus niet wat ze willen. Nu wordt er druk gedaan en gezegd dat de partijen tegenover elkaar staan. Na afloop zullen ze dus wel moeten zeggen dat ze én standvastig vast hebben gehouden aan bepaalde voorwaarden én water bij de wijn hebben moeten doen. Achteraf is dat altijd makkelijker te verklaren. Het lijkt een show.
Voor de politiek is het de dood in de pot. Niet alleen de kamer wordt buiten spel gezet: ook de politieke partijen, waarvan je toch mag verwachten en aannemen dat ze juist in deze tijd met de rest van de partij in discussie gaan over wat deze economische crisis betekent.
Dat de gesprekken zijn uitgesteld tot na dit weekend voorspelt weinig goeds: in ieder geval ontneemt dat de mogelijkheid van het congres van de PvdA om er serieus over te praten.
Juist voor de PvdA moet het duidelijk zijn waar we staan. De crisis mag niet afgewenteld worden op de meest kwetsbaren. De laagste lonen moeten gegarandeerd blijven. De kwaliteit van het onderwijs mag er niet onder leiden. Belastingen voor de hoogste salarissen weer omhoog naar 72%. Tijdelijke herinvoering van de aftrek van de rente voor consumptieve kredieten. Voor? Tegen? Laat er discussie zijn!
De site van de PvdA blijft stil. Alleen de PES-delegatie praat over de crisis; verder gaat het over Europa, onderwijsvernieuwing en -jawel- voetbal.