/

Cultuur een provinciale taak?

378 views
1 minuut leestijd
Start

Martin Huls (gedeputeerde bij de provincie Zuid Holland) houdt een lezenswaardig weblog bij. Ik lees er dat hij laatst in Rotterdam was (en hij belde me niet even! Foei!) om de finale van ZIZIZ bij te wonen. ZiZiZ staat voor Zin in Zingen in Zuid-Holland en heeft als doel het zingen met de eigen groep (6, 7 en 8) en het presenteren van liedjes te stimuleren en te verbeteren. Martin vraagt zich af of het festival in 2009 nog door zal gaan (2008 is in ieder geval zeker), want de meningen over of dit een provinciale taak is, zullen wel verdeeld zijn.

Op dit moment is cultuur in ieder geval wel een provinciale taak, zo lees ik bij de PZH. Niet gek gedacht, want het ligt in de lijn van het denken over provincies om regionale initiatieven te stimuleren. Daar kunnen nogal wat culturele initiatieven tussen zitten. Je ziet nogal eens bij provincies met een sterke identiteitsgebonden profiel (Friesland, Brabant, Limburg) dat er culturele uitingen gesteund worden. De vraag dient zich aan of die identiteit in Zuid-Holland ook zo gevoeld wordt.

Ik denk dat er wel zeker een markt is voor de provincie. Er zijn wel degelijk "Algemeen Hollandse" artefacten en liedjes die je vanuit het provinciaal belang kan steunen. Aan de andere kant zie je een nieuwe werkelijkheid ontstaan in de grote steden: multiculturele kunst- en cultuuruitingen die zeker óók gestimuleerd moeten worden. En hoewel ze voor een subsidieaanvraag ook zeker bij de provincie aan kunnen kloppen, ligt de verantwoordelijkheid voor het bevorderen van de uitingen van déze jongens en meisjes vooral bij het lokale bestuur.

De cultuurbudgetten in de steden staan altijd onder druk, en de provincie doet leuke dingen. Ik zou het jammer vinden als de provincie cultuurtaken zou laten vallen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…