///

De afvallers

425 views
2 minuten leestijd
Start

Aanstaande zondag zit ik in het programma MOZES (Muziek op zondag en shabbes) van de Joodse Omroep. Een soort zomergasten maar dan op de radio. Ik mocht 12 muziekstukken uitzoeken en aan de hand daarvan gaat presentator Paul Damen met mij praten over politiek, muziek, en andere belangrijke dingen. De 12 stukken die ik heb uitgezocht houd ik nog even voor me, maar de volgende stukken hebben het niet gehaald:

1.    The Cave – Steve Reich. Samen met zijn vrouw, de video-artieste Beryl Korot een opera waarin de wortels van het Jodendom, Christendom en Islam onderzocht worden. Enorm mooi koranrecitatief (Sura 3) en optredens van bekende rabbijnen. Moet je live zien.

2.    Ein Überlebende aus Warschau van Arnold Schönberg (schreef ook een Kol Nidrei) recitatief van tekst en koor dat aan slot Sjema Israel zingt. Prachtig maar zwaar.

3.    Een mooie aria uit La Juive van Halevy, gezongen door Caruso.

4.    Piraten Jenny – Kurt Weill

5.    De zesdaagse – Louis Davids

6.    Max Tak medley – Max Tak

7.    Kol Nidrei  –  Max Bruch

8.    In Kamf – Lin Yaldati Jaldati was een bekende van de familie. In Berlijn liepen we per ongeluk tegen haar graf aan, niet ver van waar Brecht, Hegel, Fichte en John Heartfield rusten; de begraafplaats naast het Brechthuis. We kenden mensen die bij het eerste weerzien waren geweest tussen Lin en haar man Eberhard Rebling vlak na de oorlog. Zij was in Bergen Belsen geweest; hij in onderduik in Oegsgteest. Op het moment dat hij de huwlijkscantate speelde van Bach, naar het schijnt, stond ze voor de deur. 

9.    Lou de Ladenlichter – Johnny and Jones Prachtige 30-erjaren-niets-aan-de-hand-muziek. Zefls de Westerborkserenade is licht en luchtig. Maar die wilde ik eens niet laten horen.

10.    Iets uit de opera over Johnny & Jones – Theo Loevendie 1930. Omdat het kan en interessant is.

11.    Iets uit Thijl Uilenspiegel Jan van Gilse. Van Gilse was eerste schoonvader van tweede vrouw van mijn oudoom en een van de oprichters van BUMA, en de oprichter van de Stichting Nederlandse Muziekbelangen. Als je ziet wat er aan een rijkdom aan Nederlandse muziek is, hoeveel talent er is, en hoe slecht er van overheidswege met muziek omgegaan wordt, schaam je je ogen uit je kop. Van Gilse sowieso een interessante man. Wagner- en Straussadept. Is door Richard Strauss gevraagd baas te worden van de Kultuurkamer, maar weigerde dat. Zijn aartsvijand Pijper daarentegen, werd er lid van, en ondertekende een arierverklaring. Ik moet er telkens aan denken als ik in het Concertgebouw in Amsterdam ben, waar Pijper wel genoemd wordt, en Van Gilse niet.  

12.    Iets uit Mishima –  Philip Glass, bijvoorbeeld Body Building, uitgevoerd door het amstelkwartet. Glass heeft me aan de minimal music gekregen. Ik wil het de luisteraars niet aandoen om naar Koyaanisquatsi of Einstein on the Beach te luisteren.

13.    Bakkeveen – Jan O en de 7 Dwergen (enige nummer van mijn hand dat op plaat is verschenen, zie voor meer info deze link)

14.    1Helderheid – Tuigcommissie met mysteryguest op 3:14 In Rotterdam ben ik wel eens bestuurlijk ongehoorzaam geweest, en heb bijvoorbeeld buiten alle procedures om een pleintje vernoemd. Zie http://www.robbertbaruch.nl/?e=1099 Later hoorde ik dat Breyten Muskiet (HELDERHEID, dus), ook ver weg nog eens Joodse roots had.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…