De normale overheid.

302 views
1 minuut leestijd
Start

Mw Nas

De mensen die bij “De Overheid” werken zijn gewone, slimme, betrokken, aardige en creatieve mensen. Net zo gewoon, slim, betrokken, aardig en creatief als andere Nederlanders. Als organisatie zijn we wat simpeler: we praten dan vaak niet meer in gewone mensentaal, maar formulieren en procedures. En daarbij laten we wel eens een steekje vallen. Hou me ten goede; ik ben niet van de school die roept dat het allemaal slecht gaat, óf van de school die roept dat het allemaal goed gaat; nee, we doen allemaal ons best, en soms gaat er wel eens wat mis, of duren dingen langer dan goed is. Door miscommunicatie, veranderende regelgeving, en andere menselijke dingen. Want we zijn net mensen, af en toe, bij de overheid.

Soms leidt dat tot frustratie. Zoals in het geval van een bewoonster van de Putsebocht van 93 jaar. Ze is in het bezit van een Europese invalidenkaart. Normaal gesproken krijg je op grond van zo’n kaart automatisch een invalidenparkeerplaats aangewezen. Eén uitzondering daarop: als je niet zelf de chauffeur bent, krijgt je die níet automatisch. In haar geval kreeg ze die automatisch niet, wat net wat anders is. Na gedoe werd de plaats toegewezen (inmiddels zijn we bijna een half jaar verder) maar toen er een verzoek werd gedaan om het bord daadwerkelijk te plaatsen, was de betrokken ambtenaar met vakantie. Het hele traject heeft veel te lang geduurd, maar na tussenkomst van de wethouder, de dagelijks bestuurder, met excuses én bloemen (zo zijn we dan ook weer, zie de foto) is de invalidenparkeerplaats dan toch geplaatst. Ondertussen zijn we wél 9 maanden verder.

Uit een mail van haar zoon blijkt dat zijn en haar betrokkenheid noch vechtlust zijn afgenomen. Niet na 93 jaar, en ook niet na de 9 maanden. En dat geeft me aan het eind van de dag dan tóch een goed gevoel.

Overigens vind ik niet alleen dat we ons zélf aangesproken moeten voelen als wij wat fout doen; ook wij moeten anderen soms aanspreken op hun gedrag. Vandaar dat ik schreef wat ik schreef toen ik het had over projecten. En we doen er ook écht wat mee. Zo hebben we bijvoorbeeld net de stichting kosmopolis laten weten dat wij ons distantiëren van wat zij op de Beijerlandselaan gedaan hebben met portretten van politici.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…