//

De PvdA dondert (niet) uit elkaar, maar is STERK! (en sociaal)

325 views
1 minuut leestijd
Start

Interessante stellingen vandaag in de PvdA-nieuwsbrief. Ten eerste een antwoord op de Den Uyllezing van Pronk door Bos. Je moet hem zelf maar lezen. Ik kom er vast nog wel een keer op terug. Belangrijk is dat hier twee beelden van de PvdA neergezet worden die allebei sterke historische wortels hebben, elkaar niet helemaal uitsluiten, maar wél belangrijke (en verschillende) bases zijn voor politiek handelen. Interessante materie.

Ten tweede: een stuk over de inspanningen van Jet Bussemaker om een einde te maken aan genitale verminking van vrouwen. 6 februari schijnt internationale dag van Zero Tolerance tegen Vrouwelijke Genitale Verminking te zijn, en Bussemaker zet zich in om meldingen van deze bizarre praktijk sneller en beter verwerkt te krijgen. Ik ben blij dat het officiële standpunt van de PvdA nu luidt dat we ertegen zijn. Het heeft wel eens "genuanceerder" gelegen. In 2003 werd tijdens een conferentie van het MEV (Het Multi-Ethnisch Vrouwennnetwerk van de PvdA) de indruk gewekt dat het weliswaar niet netjes is, maar dat we toch begrip moeten hebben voor de achtergrond van het verschijnsel. Meer erover is te lezen in het jaarverslag van het MEV. Woest was ik erover. Het gebagatelliseer van middeleeuwse praktijken en het daarop volgende gedraai. Gelukkig ligt die tijd achter ons.

Gelukkig is de PvdA een partij waarin je met elkaar van mening kan verschillen. Zonder wrijving geen glans, zeggen ze. Vandaar dat ik me ook niet herken in veel dingen die zo makkelijk over de PvdA gezegd worden. Er zijn mensen waar ik het wel mee eens ben, er zijn mensen waar ik het niet mee eens ben. Maar de bandbreedte is meestal duidelijk: voor solidariteit; voor het nemen van bestuurlijke verantwoordelijkheid; de kwetsbaren beschermen, de sterken aan je binden. Dat geldt voor "grote" politiek, maar ook voor de lokale: vandaar dat ik niet zomaar een verkeerd geplaatste invalidenparkeerplaats wil verplaatsen omdat dat volgens de regels zou moeten. Als het verplaatsen ertoe zou leiden dat de gebruiker van de parkeerplaats niet meer auto kan rijden, wil ik dat niet op mn geweten hebben. Nou, en dat soort dingen houden me soms bezig om half één ’s nachts 🙂

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…