De pyama van Spekman.

315 views
1 minuut leestijd
Start

Ik probeer uit de persoonlijke discussies te blijven, zeker waar het partijgenoten betreft, maar dit nieuwtje uit de Parlementaire Nieuwsbrief (de enige nieuwsbrief die ik écht nooit oversla) vond ik tóch best belangrijk. Ik hijs me ook iedere dag weer in pak, en probeer er aan te denken me te scheren. Waarom? Zie onder.

Kritiek op kleding irriteert PvdA-Kamerlid

Het laat PvdA’er Spekman koud wat zijn collega’s in de Kamer vinden van zijn afwijkende kleding. Terwijl de meeste parlementariërs zich doorgaans keurig in pak door politiek Den Haag bewegen, draagt Spekman truien die doen denken aan de beroemde pakjes waarin de Chinese oud-leider Mao zich ooit vertoonde. ‘De kritiek op mijn kleren dringt niet tot me door’, aldus de sociaaldemocraat. ‘Ik ga me niet anders voordoen. Ik ben wie ik ben.’ Zo noemde een aantal CDA’ers hem al ‘de man in pyjama’ en werd zijn rode trui vergeleken met een ‘afgeknipte boerka’. Zelfs sommige vrouwen uit de eigen PvdA-fractie hebben hem al aangeboden om samen nette kleren te kopen, maar dat aanbod heeft Spekman onmiddellijk afgeslagen. Toch reageert Spekman een beetje geërgerd op alle kritiek. ‘Kijk eerst eens in de spiegel en bemoei je lekker met jezelf!’

En toch heeft Hans Spekman ongelijk. Dat hij is wie hij is, is onmiskenbaar waar, en in zijn eigen tijd moet hij ook zeker in pyama of burqa lopen. Maar: als volksvertegenwoordiger ben je er niet voor jezelf, en je moet je afvragen of je wel eigen tijd hebt, als je in functie bent. Je hebt een serieus mandaat en behoort tot een bevolkingsgroep die grote verantwoordelijkheden draagt. Enig respect voor de omgeving waar je werkt en voor de mensen waar je mee omgaat zou er wel bij passen. Nonchalante kleding straalt nonchalance uit. Zo simpel is het.

2 Comments

  1. Politici dienen inderdaad voorbeeldfunctie te vervullen. Ik zag je zondag in pak op een zeer gedenkwaardige bijeenkomst en dacht “wat is die man moddervet”. Volgens mij is dat niet goed om als spekman door het leven te gaan.

  2. Effe voor de duidelijkheid, tweede kamer leden zijn gekozen volksvertegenwoordigers en niet employees van de BV Nederland. Ze worden gekozen as-they-are en daar kan je niet een beetje op gaan stempelen, dat ze er namens alle Nederlanders zitten en dat ze dan een beetje netjes moeten zijn, want dat vind ik zo belangrijk. Kortom mijnheer Baruch een beetje gezwets is dit wel. Waarbij ik me af vraag wat voor een bevolkingsgroep u hier nu precies bedoeld? Politici? Lijkt mij niet de meest uniforme groep ter wereld. Blanken? Zou ik wat schunnig vinden. Mannen met een status? Ahhh….

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…