De rattenvanger

625 views
1 minuut leestijd
Start

Als eerder beloofd kom ik terug op de muskusrattenbestrijding. Muskus- en beverrattenbestrijding is hard nodig in Zuid-Holland. De muskusratten eten niet alleen grote delen van dijken gewoon weg; de boeren hebben ook nog eens vaak flink last van de beestjes omdat ze de randen van het veld zo ondermijnen dat tractoren er wegzakken. Goed dat er dus flink werk van de muskusrattenbestrijding wordt gemaakt. Onlangs was ik, als lid van de bestuurscommissie van de provinciale muskusrattenbestrijding een dagje mee met de rattenbestrijders. Een enerverende dag. Ik vind dat je als volksvertegenwoordiger die medeverantwoordelijkheid neemt voor dingen waar je achter staat, niet bang moet zijn om zelf ook wat aan te pakken heb ik ook een beverrat geschoten. De beverratten worden levend gevangen en dan in de kooi geschoten:
schieten
Om een idee te geven hoe groot die beesten zijn:
ja hij is echt dood nu

Dreknek maakt er zelf een mooi verhaal van.

Op de site van de muskusrattenbestrijding lees je meer over de achtergronden etc.

Mensen die geinteresseerd zijn, kunnen zich bij me opgeven; bij voldoende aanmelding regel ik een dagje rondleiding!

15 Comments

 1. Daar oogst je vast een hoop bewonderend klakkende tongen mee op verjaardagen, Robert Jagerrat! Een diertje doodschieten als ie al in een kooi zit! Want ja, een humaan spuitje is per liter toch heel wat duurder dan een kilootje lood, ja dan niet toch? Nou dan! Snap ik best, Robbert, ouwe knalrukkerd van me! Afknallen dat tuig! Ha! Een beetje ongevraagd in mijn kooien gaan zitten ruften, wat denken ze wel! Beng! Optiefen nou!
  Jij roelt man!

 2. Het nadeel van gif is dat dat in het milieu blijft, als je niet uitkijkt. Op deze manier vangen ziet er wellicht niet prettig uit en geeft “handwerk”, maar zorgt voor een snelle dood.

 3. Het nekschot lijkt me inderdaad humaner dan onderwater verdrinken in een klem.

  Echter ben ik als fysisch geograaf voor het onderwater laten lopen van Nederland dus ligt mijn sympathie bij de beverrat 😉

 4. B,

  waarlijk een heldendaad door beleid en uitvoering zo nadrukkelijk te koppelen. Iedere ambtenaar kan een voorbeeld aan je nemen. Zo wil ik die Rita Verdonck wel eens een onwillige illegale Liberiaanse neger van 100 kilo het chartervliegtuig naar Liberia in zien slepen. Dat is ook een foto waard.

  p.s Was het een mannetje of een vrouwtje ? Heten die beesten eigenlijk dan ook anders (zoals bij honden een reu en teef) of zijn het inderdaad gewoon slechts ratten ?

 5. commercieel valt hier ook nog wel wat uit te halen…;invalide jagers kunnen zo toch nog aan hun trekken komen, hmmm iets voor op de Kermis?

 6. Gif komt in het milliejeu? Hypocriet! Enig idee hoeveel kilo lood er door “jagend” schorem in de bodem verdwijnt? En wat doe jij met die afgeschoten ratten? Peuter je al je kogeltjes er weer uit voor je ze laat “vernietigen”? Hoe kan gif nou in jezusnaam in de bodem verdwijnen man, kun je ZO slecht mikken met een naaldje?

 7. De dode ratten worden vernietigd door bedrijven die dat doen. Met gif weet je niet waar die beesten liggen. Bovendien kunnen allerlei beschermde diersoorten er ook bij. Het is inderdaad een ongelijke strijd, die van mens tegen muskusrat. Aan de andere kant is de strijd van muskusrat tegen dijk en veld dat ook, net als de strijd van gat in de grond tegen mens of water tegen dijk 🙂

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…