/

De zaak Makropulos en de zaak Karst T: opera en andere tovenarij.

331 views
1 minuut leestijd
Start

De zaak makropolus # stopera

Gisteren ondanks tegenwerking van de HTM (de trams reden niet naar Den Haag HS, en dat stond niet aangekondigd) genoten van de zaak Makropulos van Leoš Janácek. In de Stopera bleek dat we ons niet zo hadden hoeven haasten, want door “een technisch probleem” begon de voorstelling wat later.  Als ze het bij de NS het hebben over “een technisch probleem” betekent dat er iemand voor de trein is gesprongen, dus dan weet je wat er aan de hand is, maar bij de Zaak Makropoulus moesten we wachten tot we de zaal in mochten om -inderdaad- een technisch erg ingewikkeld decor te zien.

Janácek is weinig toegankelijk, maar Cheryl Baker zong een fantastische Emilia Marty (327 jaar geleden geboren als Elina Makropulos), en de apotheose aan het eind van de 1:37 uur durende opera (er wordt met een digitale klok afgeteld, wat wel iets veroorzaakt van “hoe lang nog”, maar dat ook wel weer toepasselijk) is fenomenaal. Dan blijkt waarom Emilia zo kil is: ze heeft in haar drie eeuwen omspannende leven alles al zo vaak meegemaakt dat ze niets meer van waarde acht. Gewone mensen kennen emoties, juist omdat ze dood gaan.

Blij zijn met de dood omdat het waarde laat zien. Een prachtig filosofisch thema, en toevalligerwijs hoorden we op de terugweg over een andere merkwaardige zaak met hetzelfde thema: het medium Gabriela Gaastra dat door Jezus, Maria en Maria Magdalena (het zijn de minsten niet, het zal dus wel waar zijn) verteld is dat Karst Tates met zijn laffe aanslag een hoger doel diende, namelijk Nederland en de wereld klaar maken voor het één of ander.

Wij hadden de zaak M gezien, dus wisten al dat de dood zin had. Het meest bizarre van het verhaal is natuurlijk dat er zorgverzekeraars zijn die blijkbaar sessies van toverkol Gaastra vergoeden, terwijl aanvullende verzekeringen steeds meer uitgekleed worden en het -bijvoorbeeld voor chronisch zieken- steeds moeilijker en duurder wordt om adequate extra zorg te krijgen.

Het zou de zorgverzekeraars dan ook goed staan als ze bezoeken aan de opera zouden vergoeden in plaats van bezoeken aan een kwakzalver. Aan maatschappelijke waarde en vermaak levert dat oneindig veel meer op.

Update: Je kan je nog steeds inschrijven voor een kruisiging bij Gaastra! Doen!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…