de zoveelste kwis.

371 views
1 minuut leestijd
Start

Persbericht:

De Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi A. Verbeet, zit op dinsdag 20 mei a.s. de finale van de Nederlandse Grondwetsquiz voor. In de Oude Zaal van de Tweede Kamer strijden 10 Kamerleden, 10 parlementair journalisten en 10 burgers om de titel “Grondwetskenner 2008”. De jury bestaat naast mevrouw Verbeet uit Hans Dijkstal en uit hoogleraar staatsrecht prof. Wim Voermans van de Universiteit Leiden. De Nederlandse Grondwetsquiz wordt georganiseerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De winnaar krijgt een prijs uit handen van Minister Ter Horst.

In 1994 schreven mijn toenmalige (hoog-)leraren Andeweg en Van Gunsteren het boek “Het grote ongenoegen”, over het vermeende bestaan van een “kloof” tussen burger en politiek. Veel mensen zijn van mening dat die te groot is, en dat er een bijzondere verantwoordelijkheid ligt bij politici om die kloof te verkleinen. Op zich ben ik het met iedereen eens die zegt dat politici veel vaker en meer en beter moeten uitleggen en vertellen waar ze mee bezig zijn. Immers: het belangrijkste wat ze doen is het in stand houden van het politieke systeem, en we moeten blijven uitleggen dat dat systeem toch te verkiezen valt boven een systeem waarbij mensen zich moeten laten overtuigen door kalasjnikovs en concentratiekampen.

Maar: er zijn er ook die denken dat de kloof overbrugd noet worden door te laten zien dat politici en bestuurders écht ook alleen maar gewone mensen zijn. Mensen die iedere keer dát willen laten zien, roepen politici op om carnaval te vieren, en mee te doen met de ene idiote kennisquiz na de andere.

– Wat gaat u doen?

– Ik ga luisteren naar de burger

Wel, voor alle mensen die hier nog aan meedoen: lasciate ogni speranza. nutteloos. Die burger wil helemaal niet dat er naar hem geluisterd wordt; hij wil zien dat er naar hem geluisterd is. Dus, voor al die politici en bestuurders die nu nog bezig zijn met in de krant te komen met hun kwissen, pyama’s, overspel en goedkope retoriek: aan de slag. Dingen voor elkaar krijgen en laten zien dat je dat hebt gedaan. En denk erom: het reces komt er aan. Dat is een vergaderpauze. Geen vakantie. Aan de slag, zeg ik toch!

1 Comment

  1. Ik ben het helemaal met je eens Robbert. Het gaat er inderdaad om dat de mensen ervaren dat er naar ze geluisterd _is_. En als ik heel eerlijk ben, dan zie ik ook helemaal het punt niet van veel van die nodeloze quizzen. Vooral niet die van de Nationale Grondwetsquiz. Hoe goed het ook is om te weten wat er in de grondwet staat, een politicus zal daar van mij geen extra waardering door krijgen. En ik gok dat dat geldt voor de meeste mensen…

    Als je de kloof wilt verkleinen, doe dat dan daar waar de kloof bestaat. Bij het gevoel dat Den Haag iets anders aan het doen is, dan waar de rest van Nederland zich mee bezig houdt.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…