//

Die voorzittersverkiezingen.

362 views
2 minuten leestijd
Start

appeltjes

Vandaag heb ik appels uitgedeeld aan scholieren en -maanden nadat die geweest was- de "schoon-en-heel-week" van de wijk Feijenoord afgesloten. Die weken zijn weken waarin bewoners, de ROTEB, de Werf (gemeentewerken), stadstoezicht, de politie en de deelgemeente gezamenlijk extra inzetten om één gebied eens goed aan te pakken. De diensten werken in zo’n week extra samen, leren van elkaar, en laten zien dat het ons allemaal menens is. Dat "laten zien" is enorm belangrijk. De hoeveelheid werk die het kost om de boel écht op orde te hebben is enorm, en alleen de mensen die zich er dagelijks mee bezighouden weten hoe moeilijk het is. Om een voorbeeld te geven: op veel plaatsen in de Stad wordt het tegelijkertijd vies. Bijvoorbeeld met grote festiviteiten of op marktdagen. Maar je kan niet overal tegelijkertijd schoonmaken. Dus moet je dat plannen. En dan zijn er altijd mensen die het vervelend vinden dat ze later aan de beurt komen.

Ik moest hier een beetje aan denken toen ik het vanavond weer eens met iemand over die verschrikkelijke voorzittersverkiezingen had. Ik ben sowieso geen groot voorstander van dit soort ledenraadplegingen: je holt het congres uit, je loopt de kans dat de campagnes over alles gaan behalve over de inhoud, en je geeft als je niet uitkijkt de "winnaar" van de verkiezingen een gevoel dat hij een enorm mandaat heeft. Maar goed. Ik heb dan ook geen idee op wie ik zal stemmen. Het zal in ieder geval niet de kandidaat zijn die volgens de peilingen het meest populair is: Jan Pronk. Ik las in de nieuwsbrief van de SDU het volgende:

De Vries hekelt kandidatuur Pronk
PvdA-prominent Klaas de Vries vindt Pronk niet de juiste kandidaat voor het partijvoorzitterschap. Dat maakte hij afgelopen weekend duidelijk in het Nederlands Dagblad. Volgens De Vries, die eerder minister en Tweede Kamerlid was, zal Pronk te nadrukkelijk zijn stempel drukken op de inhoudelijke lijn van de partij. ‘Hij zal zich zodanig op de politieke agenda concentreren dat hij anderen in de partij, zeker Bos, in problemen zal brengen. Ik vind dat niet de taak van een voorzitter. Die moet zich bezighouden met de vraag hoe een partij het beste functioneert en niet de politiek leider uithangen.’ De Vries verwijt Pronk bovendien dat hij de aftocht blies na de verkiezingsnederlaag in 2002. ‘Net toen de partij hem nodig had, heeft hij zich ervan los gemaakt en niets meer van zich laten horen.’ Het Eerste Kamerlid was destijds ‘verbijsterd’ over dit gedrag. Onder de PvdA-kiezers wordt de steun voor Pronk als voorzitter steeds kleiner, zo blijkt uit de laatste peiling van Maurice de Hond

Dat lijkt me een correcte analyse. Maar ik heb nog een ander argument: van 1988 tot 2005 was ik lid van het Algemeen Bestuur (later de Algemene Vergadering) van Novib (Nu: Oxfam Novib). Ik vond het een naar binnen gekeerde club, waarin veel te weinig mensen veel te veel geld naar vaak dezelfde mensen stuurde. Dat zag ik trouwens ook bij andere orgnisaties. Helemaal in tegenspraak met de uitgangspunten van het medefinancieringsbeleid natuurlijk, waarin het idee nu juist was dat maatschappelijke partijen meebepalen waar ontwikkelingsgeld naartoe gaat. Feitelijk waren deze organisaties dus uitgegroeid tot uitvoeringsorganisaties. Maar dan zonder dat er inhoudelijk werd meegeken of politieke afwegingen over werden gemaakt. Schandalig woest boos was en ben ik erover. En Jan Pronk was jarenlang als minister van ontwikkelingssamenwerking de man die hier verantwoordelijk voor was. Dus ik heb geen goed gevoel bij die man.

Bovendien: als ik hem zo zie, dan zie ik niet automatisch iemand die een fatsoenlijke organisatie op poten kan zetten, iemand die een bindende figuur kan zijn of iemand die een debat kan entameren zonder dat helemaal zelf dood te slaan. Want net als met het schoonmaken van de straten in Feijenoord: het is een vak. En iedereen kan er wel wat over roepen, maar niet iedereen kan het doen.

De steun aan hem van (sommige?) Jonge Socialisten ten spijt: ik heb er geen goed gevoel bij.

Maar op wie moet ik dan wél stemmen? Of zal ik gewoon eens een keer niet stemmen?

1 Comment

  1. Dag robbo,
    Ben het met je eens. En ik zal je iets nieuws vertellen.Ik had een goede tegenkandidaat. Vanuit een andere richting. Die heb ik voorgesteld omdat ik me verheugde op een ECHT debat, ipv oefenpotjes a la Ajax-Kozakken Boys.
    De kandidaat,BNer,echte zwaargewicht, ging akkoord. Maar het PB weigerde een door derden gestelde kandidatuur en zette mijn kandidaat het mes op de keel: voor morgen 4 uur ZELF kandideren, met motivatie. Toen was bij hem de aardigheid eraf en trok hij zich terug: kennelijk was hij geen favoriet van het PB! Dat notabene in de procedure het recht had gehouden ZELF kandidaten te vragen. Treurig. En op mijn brief hierover mocht ik tot op heden nog geen enkele reactie vernemen. Daar zit je nou een halve eeuw voor in die partij.
    Tot zaterdag jongen (heb je je lied al in het hoofd?)
    groeten

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…