Dissident

259 views
1 minuut leestijd
Start

Mijn voorzitterschap van de Dienst Muskusrattenbestrijding is een erfenis uit het verleden; vóór de invoering van het duale bestel bestuurden volksvertegenwoordigers mee. Met de invoering van het duale bestel dient daar een eind aan te komen, en dat einde is vandaag ingeluid; per 12 maart 2005 (precies 2 jaar na de invoering van het dualisme) gaat de bestuursverantwoordelijkheid over van Provinciale Staten naar Gedeputeerde Staten.

Nu waren er in de bestuurscommissie wel wat wensen aan die overdracht. We wilden de zaak niet overdragen met een “hiero en kijk maar wat je er mee doet”. Daarom hebben we al vanaf oktober vorig jaar wensen opgesteld. Omdat we het voorstel van GS niet helder genoeg die standpunten zagen volgen, is in de bestuurscommissie afgesproken dat we een motie zouden indienen om de uitgangspunten nog eens helder aan GS mee te geven.

Hoewel de PvdA het met de wensen wel eens was, vonden ze een motie een te zwaar instrument om deze wensen af te dwingen. Ik kwam dus in de vreemde situatie terecht waarin mijn partij een motie niet steunt waar ik zelf mede-verantwoordelijk voor ben. Ik had nu de volgende opties:

  1. Met de rest van de PvdA (en D´66, SP en Groen Links) tegen de motie stemmen.
  2. Met CDA, VVD, SGP/Christenunie, LPF en anderen, maar als enige in mijn fractie vóór de motie stemmen.
  3. Een plasje gaan doen tijdens de stemmingen
  4. Me van stemming onthouden.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor optie 2. Ik stond namelijk écht achter de motie, en ik zou het ongeloofwaardig vinden als ik als voorzitter/statenlid een standpunt inneem. waar ik vervolgens in een andere rol tegen zou zijn. Dat neemt niet weg, dat ik als regel liever met de rest van de fractie meestem. Normaal gesproken is het ook beter als je als fractie één front vormt.

Jens van der Vorm (van de LPF) kwam me na afloop feliciteren: “Blij dat het lef en de authenticiteit het gewonnen hebben van de fractiediscipline”.  Maar zo is het dus niet! In de oude monistische situatie kwam het vaker voor dat mensen zo over zichzelf moesten stemmen, en het is maar goed dat daar een eind aan is gekomen.  

Download de motie hier:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…