/

Echte risjes.

680 views
1 minuut leestijd
Start

Het is toch wat in Amsterdam. Joodse families worden met eieren bekogeld, Marokanen roepen “Sieg Heil” naar mannen met keppels, die trouwens niemand meer durft te dragen. Ook kunnen synagoges niet meer als zodanig herkenbaar zijn. Het antisemitisme is nog nooit zo erg geweest. 

Althans, dit lijkt het beeld. De waarheid blijkt genuanceerd te zijn. De jongelui die een Joodse familie bekogelde met eieren blijken op school te zitten op …het Maimonideslyceum. De “schuilsynagoge is gewoon een lokaal in een gebouw waar wel meer activiteiten plaatsvinden en geen enkele reden is om een bord met “HIER BIDDEN JODEN” op te hangen, en dat filmpje… ach. Volgens mij waren het gewoon jongelui die “JODEN” roepen naar Joden, “WIJVEN” naar vrouwen en “VLIEGTUIG” naar een vliegtuig. Een beetje zoals “ADO-supporters”. Ik kon niet inschatten of er daadwerkelijk gesiegheild werd, maar als dat al gebeurde, gebeurde dat toch op een andere manier dan enige decennia geleden. Toch moest er een spoeddebat over gehouden worden, want het waren Marokkanen.

Kortom: ook de discussie over wordt gekaapt door de anti-islamisten. Dat het CIDI zegt dat de helft van de antisemitische incidenten niet door Marokkanen maar door balnke Nederlanders gepleegd worden, wordt grotendeels buiten de discussie gelaten.

Niet dat er geen antisemitisme is. De opmerking van Harry Mens was een klassiekertje: het beeld van een Joodse lobby die zijn tentakels uitslaat om de Vaderlandse politiek te beïnvloeden. In dit geval door een paars kabinet te forceren. Alsof de Joodse lobby niets beters kan verzinnen. De reactie van Boekestijn was ook een klassieke: op het moment zelf niets zeggen, maar achteraf zeggen dat je het er niet in geloofde. Ook zie je regelmatig dat antisraelische uitingen verpakt antisemitisch zijn. Hoe begrijpelijk vaak die kritiek dan ook is. 

Antisemitisme is geen probleem van de Joden. Antisemitisme is een probleem van een maatschappij waarin steeds minder mensen elkaar wat gunnen en denken dat een daad van agressie die niet direct op hen gericht is, wel voorbij zal gaan. Anti-islamisme is dat ook.

Slachtofferschap, onzuivere reacties en het kapen van discussies om het eigen gelijk te herbevestigen zijn daarbij geen oplossing, maar juist het probleem.

2 Comments

 1. Ha, die Robert.
  Interessante blog. Mag ik je geheel vrijblijvend wijzen op de bijdrage van abu Pessoptimist hierover, op z’n blog “http://abu-pessoptimist.blogspot.com/(http://abu-pessoptimist.blogspot.com/)”:http://abu-pessoptimist.blogspot.com/, een paar dagen geleden, en mijn eigen stukkie op mijn blog kandigol.wordpress.com. Als de link eruit ziet alsof er een bom is ontploft in dit tekstje, moet jij hem maar even fatsoeneren.

  Ik denk dat er nu gebeurt waar ik al bang voor was. Er is een daadwerkelijk probleem, gelocaliseerd, en dat wordt gekaapt door allerlei hotemetoten.
  Er is een sjoeltje in Amsterdam-West. Ik kwam er vroeger wel eens, toen ik nog in stadsdeel Westerpark woonde, maar het is NIHS-orthodox, dus voor mij als vrouw was er weinig te beleven, behalve achter een volleybalnet zitten.
  Enfin. De vaste bezoekers hebben al jaren problemen met een heel klein groepje jonge gastjes, van Marokkaans-Nederlandse huize. Dat is aan de hand, en het heeft geen zin om te doen of dat niet zo is, of om het juist enorm op te blazen. Inmiddels hebben buurtvaders/sjoelbezoekers/stadsdeelbestuurders daar ook al van alles aan proberen te doen. Met wisselend succes. Kennelijk is het sinds enige tijd weer hommeles.
  Daarnaast gebeurt er wel eens wat in Amsterdam-Zuid, maar om nu te zeggen dat het bloed door te straten vloeit – gelukkig niet.
  Alle publiciteit is koren op de molen van de mogelijke daders, van de anti-islamisten en van de slachtoffer-denkers. Dat neemt niet weg dat de daadwerkelijke dreiging in West echt niet verzonnen is, en dat dat dus Marokkaans-Nederlandse jongens zijn. Ik kan daar echt niks aan doen. (Als dat betekent dat ik nu een anti-islamist ben, hoor ik dat graag, maar volgens mij valt dat in mijn geval nog wel mee.)
  Dáár moet dus wat aan gebeuren. Voor de rest wil ik het graag lokaal houden. In mijn blog pleit ik voor actie door de joodse gemeenschap zelf. Gewoon, solidair zijn met sjoeltje West en daar op zaterdagochtend naartoe gaan. Niet als een knokploeg, God bewaar, maar als een vorm van geweldloze solidariteit.

 2. Daar heb je een punt. Als het zo is dat mensen niet rustig naar sjoel kunnen, moet ook daar een paard een paard genoemd kunnen worden, en een Marokkaan een Marokkaan. Ik heb me ook voorgenomen naar sjoel West te gaan. Maar het is niet (alleen) het probleem van de Joodse gemeenschap, dus moet ook niet (alleen) daar de oplossing gezocht worden. Het lijkt me dat als er echt storende overlast is, de politie toch “gewoon” kan optreden? Zeker na alle publiciteit.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…