/

Een goede start

297 views
1 minuut leestijd
Start

Na een late vergadering AZR (jaarrekening, kaderbrief, om eens twee onderwerpen te noemen) zit ik met een lekker ontbijtje van het SimitPaleis (een goede start van de dag) wat te surfen. Ik zit licht te balen, want een goede stagiaire, waar we nogal ons best voor hebben gedaan om haar hier te krijgen, heeft gisteravond een mailtje gestuurd dat ze toch liever meedoet met de Nationale Denktank; een gezelschap van veelbelovende slimmerikken. Ieder jaar krijgt de groep een opdracht over een maatschappelijk thema. Nu zal dat allemaal wel, maar het is toch ook bekend dat als je in groepsverband over maatschappelijke thema’s praat, de samenstelling van de groep voor een groot gedeelte bepalend is voor de uitkomst. Zo op het eerste gezicht lijken de groepen briljantjes nogal éénzijdig samengesteld. Maar goed, ik wens de stagiaire en haar collega’s een goede start van hun carriere.

Maar is dat het wel? Sinds mijn tijd bij de ING (en als Montessoriaan, natuurlijk) hanteer ik de kreet learning by earning te pas en te onpas: leren door doen. En dan is een omgeving als de Deelgemeente Feijenoord toch een betere omgeving. Want ondanks het feit dat de bijeenkomst gisteravond leek te gaan over saaie officiële documenten, ging het feitelijk over de vraag wat zijn de grootste problemen hier, en wat kunnen we eraan doen? Nou, problemen genoeg, en gelukkig zijn we niet de enigen die er wat aan doen. Vandaag vindt een bijeenkomst plaats over perinatale sterfte. Eén van de conclusies van onderzoeken daarnaar is dat je als pasgeboren baby in de Deelgemeente Feijenoord een veel grotere kans hebt om dood ter wereld te komen of in de eerste week van je leven te overlijden. Met name in de Surinaamse en Antilliaanse groep: hier is de kans op overlijden 50% hoger dan bij autochtonen. Wij zijn ervoor om kinderen die hier geboren worden een goede start te bieden. Daarvoor hebben wij een CJG (Jong XL) en geven we miljoenen uit aan zorg, veiligheid en onze interventieteams. Deprimerend, vaak, maar erg nodig en altijd interessant.

Voor mensen die nóg niet overtuigd zijn van het feit dat we alle steun kunnen gebruiken het vast interessant kennis te nemen van de reacties op het artikel in het AD over de bijeenkomst van vandaag, of die op Rijnmond.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…