Een sociaal Europa dat voor iedereen werkt

Ik wil een sociaal Europa dat voor iedereen werkt. Waarin het welzijn van de inwoners van Europa voorop staat, met gelijke rechten, kansen en plichten voor alle Europeanen.

Voor te veel mensen is Europa een ver op afstand staande moloch geworden. Een die tégen hen lijkt te zijn. Een onbegrijpelijk complex van technocraten die over onze toekomst beslissen.

De Europese Unie is bedacht om ons leven beter te maken, maar bij velen leeft het idee dat het dat zaken juist verslechtert. Net nu we in een diepe crisis zitten en mensen zich ernstige zorgen maken over de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen.

Hoe waardevol ook: alleen de boodschap ‘dat Europa ons vrede en veiligheid bracht’, voldoet niet. Het is tijd voor een Europa dat geworteld is in het verleden en klaar is voor de toekomst. Een Europa waarin haar burgers voorop staan. Een sociaal Europa waar je trots op kunt zijn.

PvdA & Europa

Het moet anders. Het Europees Parlement stelt te weinig de vraag: is dit goed voor de inwoners van Europa? Draagt dit bij aan een sociaal Europa? Is dit goed voor Nederland en de inwoners van Nederland? Wie profiteert hier, en wie niet? Als lijsttrekker van de PvdA wil ik die vragen stellen. Telkens weer. Alles wat in Europa gebeurt, zal ik spiegelen aan waar het ons om gaat: een sociaal Europa dat werkt. Voor iederéén.

Europa moet vernieuwen, op een sociale manier. Lees hieronder mijn uitgangspunten.

Een sociaal Europa.

Een krachtig Europa dat welvarend én sociaal is. Nu profiteren vooral het bedrijfsleven en gevestigde belangen van Europese afspraken. En hoewel Europa primair gaat over economische samenwerking, moeten we ons niet alleen richten op economische welvaart, maar die welvaart aanwenden voor ons welzijn.

In sectoren die internationaal opereren, bijvoorbeeld de transport en –agrarische sectoren maar ook in de seksindustrie (mensenhandel), zie je hoe excessen door gebrekkige Europese regelgeving kunnen doorwoekeren. Dat kunnen we niet als Nederland alleen oplossen, hoe graag we dat ook zouden willen. Dat moet echt in en met Europa.

Zichtbare Nederlandse sociaal-democratische invloed.

Het Parlement functioneert nauwelijks als volksvertegenwoordiging en doet vaak het werk van de Europese Commissie dunnetjes over. Dat betekent dat we daar geen gedragen besluiten in het openbaar hebben. Er is onvoldoende mogelijkheid en ruimte om als inwoner van Nederland de Europese wetten te beïnvloeden. Om een socialer Europa te maken.

Hetzelfde geldt soms voor onze ondernemers. Prachtige Nederlandse sectoren mogen best meer Europese aandacht krijgen. We zijn trots op onze agrarische sector, creatieve economie, onze high tech. En dat mogen we best wat vaker laten zien. Een sterk Nederland draagt bij aan een sterk Europa.

Zichtbare Europese politiek.

Simpelweg vaker hier in Nederland zijn. Voor burgers en ondernemers, voor organisaties die Europees of mondiaal werken aan solidariteit en duurzaamheid, voor partijgenoten met expertise en idealen. En voor het broodnodige gesprek met mensen die het anders willen of die het níet met me eens zijn. Goede politiek is niet alleen luisteren, maar ook veranderen wat nodig is. Luisteren, maar vooral laten zien dat je geluisterd hebt.

Dat betekent ook: niet de Nederlandse rotzooi over de Brusselse heg proberen te gooien. Te vaak zijn Nederlandse bestuurders betrokken bij besluiten die zij vervolgens afwentelen op Europa. Die bestuurders zetten zélf hun handtekening onder die besluiten. Laten we ervoor zorgen dat dat goede besluiten zijn.

Meer democratie.

Instabiliteit, waar ook ter wereld, vormt een bedreiging voor Europa en dus voor Nederland in Europa. Wij vertegenwoordigen dertig procent van de wereldeconomie. Die macht moeten Europa gebruiken om ons in te zetten voor vrede, solidariteit en democratie. Binnen Europa, én daarbuiten.

Op het gebied van mensenrechten, diplomatie en economische machtspolitiek moet Europa een éénduidig geluid laten horen zodat we een sterkere positie innemen voor een meer vreedzame en democratische wereld.

Hier sta ik voor. Dit wil ik bereiken. Doe je mee?

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en ontvang campagneupdates!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.