Eindelijk: de waarheid over criminele buitenlanders.

421 views
1 minuut leestijd
Start

Vaak roep ik dat niet integratie het grootste probleem is in de deelgemeente Feijenoord, maar de sociaal-economische positie. Soms volgt op dit klassiek-marxistische standpunt hoongelach, maar vandaag verscheen een onderzoek dat het standpunt ondersteunt (bron: de parlementaire nieuwsbrief. Zie ook de website van het Hilda Verwey-Jonker Instituut)

De overheid moet ervoor zorgen dat er in probleemwijken een gemengde populatie ontstaat, met minder werkloosheid, minder uitkeringsafhankelijkheid en een levendig midden- en kleinbedrijf. Dat is een van de aanbevelingen die het Verwey-Jonker Instituut en het Willem Pompe Instituut van de universiteit Utrecht doen in een vandaag gepresenteerd onderzoek. De instellingen dringen tevens aan op extra investeringen in openbare orde en veiligheid. Streng toezicht op de leerplicht zou ook een goede zaak zijn, menen de wetenschappers, die er verder voor pleiten het gebruik van alcohol meer terug te dringen. De instituten komen tot die adviezen nadat uit onderzoek onder 2300 leerlingen uit de eerste drie klassen van het voortgezet onderwijs blijkt dat de wijk waarin een kind woont, voor een deel bepaalt of dat kind het criminele pad op gaat. Een buurt met veel criminaliteit en drugsgebruik geeft jongeren immers de boodschap af dat het ‘om normale verschijnselen gaat’, aldus de onderzoekers. Crimineel gedrag van jongeren hangt daarnaast samen met schooluitval en de vriendengroep van een kind. Anders dan tot nu toe werd aangenomen speelt etniciteit een veel kleinere rol. Allochtone kinderen vertonen dan wel vaker crimineel gedrag, maar ze wonen vaak in de slechtste buurten met de slechtste woningen én een hoge werkloosheid.

Het is ook weer eens een bewijs dat we niet op de slechte weg zitten met onze interventieteams, CJG, aandacht voor buitenruimte, economische programma’s, veiligheidsaanpak, antidrugsbeleid, leerwerktrajecten, bewonersparticipatie etc etc etc

2 Comments

  1. Ja, ze geven altijd aan dat de allochtonen in de slechtere wijken wonen. Ja hèhè dat is logische die wijken maken ze zelf. Elke fatsoenlijke Nederlander is gevlucht. Ze moeten niet tussen Nederlanders wonen maar in hun eigen beurt. Dan worden we niet meer geterroriseerd door die soort. Ga naar Marokko dan begrijp je het wel. Werk met Turken dan begrijp je het wel. Heb Antilliaanse naast je wonen dan begrijp je het wel. We moeten ze bij elkaar stoppen dan hebben Nederlanders er geen last van. Het proces van beschaving is haast weer aangekomen in de tijd van 100/200 jaar geleden. Met dank van de buitenlander. We hadden ze nooit binnen moeten halen. Willen we enige toekomst hebben op beschaving zullen we elke buitenlander die er uit kan er uit moeten gooien en terugsturen waar die vandaan komt.

  2. Hetzelfde idee, dat niet naar etniciteit maar naar sociaal-economische status (SES) gekeken moet worden, ben ik ook meerdere malen tijdens mijn studie tegengekomen. Hoewel het hier ging om onderwijs en loopbaanvooruitzicht, heb ik meerdere malen gelezen: niet etniciteit voorspelt succes op school en in carriere, maar SES. Belangrijkste aspecten van SES zijn dan de vooropleiding van de ouders (hoe hoger opgeleid de ouders hoe hoger opgeleid het kind), en de kwaliteit van de loopbaan van de ouders. Vaak staan ’toevallig’ de slechtst presterende scholen in zogenaamde ‘zwarte wijken’: immers is er wel een vrij grote correlatie tussen SES en etniciteit. Maar zoals mijn statistiekdocenten altijd bleven benadrukken: een correlatie geeft alleen een verband gaan, je mag er geen oorzaak-gevolgconclusie uit trekken.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…