Eneco is die zwakste schakel.

388 views
2 minuten leestijd
Start

It takes a village to raise a child is de losse, maar bekend geworden vertaling van het Swahilispreekwoord Asiyefunzwa na mamae hufunzwa na ulimwengu. Inderdaad: je hebt de hele gemeenschap nodig om een kind op te voeden. Ik voeg daar aan toe: it takes a country to build a community. Gelukkig hoeven we het in Rotterdam dan ook niet alleen te doen. Ministeries (BZK, VROM, VWS), diensten (ROTEB, Werf), Politie, Brandweer; we doen allemaal mee. In projecten als Pact op Zuid, Vogelaarwijken, laten we zien dat we het serieus nemen.

Een grote stap daarin is de Sociale Index, die vandaag gepresenteerd werd. Ik ben er een grote fan van.

Toen ik voor het eerst hoorde dat er een dergelijke index zou komen was ik opgelucht, maar ook een beetje bang. Opgelucht was ik, omdat er na de (overigens terechte én succesvolle) aandacht voor veiligheid de mensen weer centraal gesteld worden. Een beetje bang was ik, omdat ik dacht dat er wéér uit zou komen hoe belabberd de situatie in veel Feijenoordse wijken nu eigenlijk is. Dat laatste valt (een beetje) te nuanceren; behalve de resultaten die we verwacht hadden, blijkt er ook uit dat we er op veel gebieden minder slecht voor staan dan we misschien vreesden.

De aanpak blijft hier een zaak van veel mensen en diensten. Er wordt hard gewerk, en de resultaten zijn vaak goed zichtbaar. Zo niet waar het de openbare verlichting betreft.  Maar zelfs nu we weten wat er aan schort, en drie maanden nadat er een groot stuk over in de Volkskrant stond:
– brandt op de Brielselaan één op de drie lantaarnpalen;
– brandt op de Maashaven OZ de verlichting 24 uur per dag;
– doet de verlichting rond de ovonde het regelmatig ook 24 uur per dag, maar zijn er ’s avonds nog wel eens problemen;
– brandt veel verlichting rond de Rijnhaven niet. Ook niet overdag;
– zijn er nog steeds storingen op het noordelijk maashavengebied.

Wat is er gebeurd?

Een jaar geleden is bij werkzaamheden een kabel geraakt; toen men daar achter kwam, kon er niet meer in de dijk gewerkt worden omdat het waterschap het niet toestaat dat er tussen het najaar tot het voorjaar in dijken wordt gewerkt. Eneco is eigenaar van de kabels, maar het heeft een half jaar geduurd voordat ze erachter kwamen en ons informeerden.

Die kabels moesten hersteld worden. Dat is gebeurd, maar ze bleken bij oplevering niet goed te werken. Nu is Eneco op zoek naar waar de problemen zitten. Meer is er niet uit te krijgen.

Noch via de “gewone” servicenummers en de daarchter werkende “managers”, noch via de woordvoerders van de Raad van Bestuur wordt werd sjoeche gegeven. We worden niet geinformeerd over de voortgang, en erger: de problemen worden niet opgelost. Bij de presentatie van de Sociale Index heb ik Eneco dan ook gekwalificeerd als “Klootzakken”.

Veiligheid is zo sterk als de zwakste schakel. In de deelgemeente worden tonnen uitgegeven aan particuliere beveiliging, camaratoezicht en preventief fouilleren. Maar als de lantaarnpalen het niet doen, blijft het onveilig.

Eneco is die zwakste schakel.

update mijn taalgebruik heeft me een reprimande opgeleverd. Terecht natuurlijk.

1 Comment

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…