Fries en andere talen.

319 views
1 minuut leestijd
Start

Naar aanleiding van een opmerking door een lid van onze deelraad zijn kamervragen gesteld door de PVV. Die zijn beantwoord:

Antwoorden op kamervragen van de leden Wilders, Brinkman en Fritsma (allen PVV) over de wenselijkheid van het wettelijk vastleggen van de plicht tot het spreken van Nederlands in overheidsgebouwen.

Vraag 1
Kent u de berichten ‘Ergernis over Turkssprekende politici’ en ‘Politici moeten Nederlands spreken’?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat het ongewenst is dat politici rondom raadsvergaderingen Turks spreken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Het lijkt mij een kwestie van fatsoen, dat in het bijzijn van mensen met wie vergaderd wordt, een taal wordt gesproken die voor iedereen verstaanbaar is.

Vraag 3
Deelt u de mening dat in overheidsgebouwen alleen Nederlands gesproken zou moeten worden? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
Nee. Een verbod op het spreken van een andere taal dan de Nederlandse in overheidsgebouwen schiet naar mijn mening zijn doel geheel voorbij. Het is  uiteraard wenselijk en fatsoenlijk dat collega’s in deze gebouwen Nederlands met elkaar spreken, omdat men anders een uitsluitingsmechanisme creëert. Het feit dat hier soms een vreemde taal gesproken wordt, is echter niet in alle gevallen bezwaarlijk en soms zelfs noodzakelijk. Mensen kunnen er privégesprekken voeren in een andere taal zonder dat iemand uitgesloten wordt of er aanstoot aan hoeft te nemen. In veel overheidsgebouwen verleent men eveneens diensten aan toeristen die de Nederlandse taal in het geheel niet machtig zijn. Internationale bijeenkomsten binnen overheidsgebouwen kunnen veelal slechts in een andere dan de Nederlandse taal worden gevoerd. Ten slotte wijs ik er nog op dat een wettelijke verplichting van deze strekking de positie van het Fries als officiële taal zou miskennen.

Vraag 4
Wilt u wettelijk regelen dat in overheidsgebouwen alleen Nederlands gesproken mag worden? Zo ja, wilt u de wetgevingsprocedure zo snel mogelijk in gang zetten? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4
Ik zal om de hierboven omschreven redenen geen wetgeving invoeren die ertoe strekt het spreken van de Nederlandse taal in overheidsgebouwen verplicht te stellen.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…