Gekozen

302 views
1 minuut leestijd
Start

Statenleden hebben een bijzondere band met de eerste kamer. Niet alleen omdat de eerste kamer gekozen wordt door de statenleden, maar ook omdat we ons veelal met hetzelfde bezig houden. Controleren, grote lijnen in het oog houden; wij houden ons (misschien te) vaak verre van het jachtige bestaan dat de gemeentelijke en landelijke politiek soms kenmerkt.

Daarom volg ik met extra aandacht de vorderingen van Han Noten en zijn fractie. Dinsdag gaat de PvdA bepalen of de de benoeming van de burgemeester uit de grondwet gehaald wordt. Op zich is de PvdA het ermee eens dat dat gebeurt. Immers: het  maakt ook de door de raad gekozen burgemeester mogelijk. De Eerste-Kamerfractie van de PvdA krabt zich nog achter de oren: als we een direct gekozen burgemeester krijgen: hoe verhouden zich zijn bevoegdheden dan tot die van de wethouders? Leg dat eens uit, Minister de Graaf? Is het wel zo verstandig om de gekozen burgemeester erdoor te douwen zolang dat nog niet geregeld is?

Ik denk dat VVD en CDA het stiekem met de PvdA eens zijn. Het zou een mooie mop zijn als de PvdA tegen de verwachtingen in niet tegen zou stemmen, alleen maar om zo CDA of VVD te dwingen zélf tegen te stemmen en zo dit kabinet te laten vallen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…