Geraakt

465 views
3 minuten leestijd
Start

Vanaf zijn vakantie-adres laat de Burgemeester van Den Haag weten “geraakt” te zijn door de aantijging dat hij niet hard genoeg opgetreden zou hebben tegen de anti-Joodse demonstraties. “Nimmer heeft hij, of is op zijn gezag gezegd, dat tijdens de demonstratie van 24 juli geen morele grenzen zijn overschreden”, zegt de gemeente nu. 

Hoe het precies zit weet ik niet: het zou zo maar kunnen zijn dat een woordvoerder zich onhandig heeft uitgedrukt, of dat een journalist het onhandig heeft opgeschreven. Feit is dat een groep Hagenaars en andere groep Hagenaars bedreigt en doodwenst, en dat de Burgemeester van Den Haag dat heeft laten gebeuren, en laat weten geraakt te zijn door aantijgingen dat hij dat heeft laten gebeuren omdat er geen morele grenzen overschreden zijn. Waarom hij het dan wel laat gebeuren is onbekend, maar de 7 (!) politie-agenten die er bij stonden en er naar keken, en toestonden dat er een ISIS-bord aan een politie-auto werd bevestigd zagen geen aanleiding om de gemaskerde heren aan te spreken, aan te pakken of op te pakken.

Vergelijk dit met de Burgemeester van Rotterdam die de lokale Joodse gemeenschap uitnodigt voor een gesprek. Dat raakte mij nou. Ahmed Aboutaleb laat daarmee weer eens zien dat hij het snapt. Er is ongerustheid, weet hij, en hij stapt er op af.

Na de demonstratie op het Hobbemaplein op 4 juli is door verschillende mensen aangifte gedaan. Afgelopen donderdag was er een soortgelijke demonstratie; ditmaal op de Hoefkade. Volgens mensen die erbij waren werd er ditmaal niet alleen “Khaybar Khaybar” geroepen, maar ook “Dood aan de Joden”. Of woorden van gelijke strekking. Alweer greep de politie niet in, en ik heb dan ook opnieuw aangifte gedaan.  Ondertussen heb ik een aantal reacties gekregen op mijn vorige aangifte. Door de één werd ik een “Palestijnenvriendje” genoemd, en een ander wees me erop dat ISIS een door Joden uitgevonden en geleide organisatie is.

Opmerkelijker waren de reacties van sommigen die zeiden dat uitingen bij zo’n demonstratie weliswaar niet goed te praten zijn, maar dat aan de andere kant dat wat de Israeli’s doen in Gaza ook niet goed te praten is. Het komt dus een beetje van beide kanten. Typisch Nederlands: waar twee vechten hebben twee schuld en zo heb je ook nog eens de mogelijkheid iets stevigs te zeggen zonder iets te zeggen. Een bizarre redenering, want die gaat ervan uit dat de Haagse Joden medeschuld hebben aan wat er in Gaza gebeurt.

Een andere reactie is afkomstig van mensen die zeggen dat het hen niet om de Joden gaat, maar alleen de Zionisten.

Dat is een interessante zaak. Een aantal Joden is van mening dat het Zionisme Joods-religieus gezien niet toelaatbaar is. Dit fenomeen wordt door sommigen gebruikt om te “bewijzen” dat er een verschil is tussen Jodendom en Zionisme, en dat niet alle Joden Zionisten zijn. Vervolgens worden zaken die aan Joden werden toegeschreven (wil moorden, heeft geld, bezit de media) aan Zionisten toegedicht. Je kan dan altijd zeggen dat je niet antisemitisch bent, want je bent niet tegen alle Joden, maar alleen tegen de Zionisten. En dat zijn sommige andere Joden ook, dus hoe kan je dan antisemitisch zijn, want dan zouden die sommige andere Joden ook antisemitisch zijn en hoe kan dat nou.

Het zionisme is de Joodse variant op het verlichtingsidee dat volkeren recht hebben op een eigen staat. Als je tegen het Zionisme bent, ben je dus van mening dat Joden geen recht hebben op een eigen staat. Dat gaat verder dan betamelijke Israel-lritiek, waar je nog best de helft van de Israëlische bevolking mee achter je zou kunnen vinden. Antizionisme is dus maar al te vaak Antisemitisme. Verhuld of naar definitie. Onbetamelijk.

Betamelijke Israëlkritiek, daarentegen, is er ook genoeg. Ik denk dat zo’n beetje de helft van mijn Israëlische en Joodse vrienden, net als ik, de inval in zijn huidige vorm afkeurt. Maar, zoals ik eerder schreef, hier hebben we makkelijk praten.

Het eerste slachtoffer in een oorlog is de waarheid. Facebookers, Twitteraars en ook sommige journalisten laten zich meeslepen door hun meningen en eigen gelijk in hun zoektocht naar argumenten en bewijzen. Ze zijn daarmee onderdeel van het probleem, en niet van de oplossing. Het laatste wat we moeten doen is overdrijven, ons mee laten voeren door de agenda’s van anderen of op een andere manier olie op het vuur gooien.

Natuurlijk is Van Aartsen een fatsoenlijke burgemeester die verafschuwt wat er op de demonstraties geroepen werd. En natuurlijk laat hij zich niet gijzelen door het anti-islamitische en populistische gekrakeel. Maar feit blijft dat Hagenaars Hagenaars bedreigen, en dat niet valt uit te sluiten dat ook in Den Haag bedreigingen overgaan in acties.

Wij wonen in een rechtsstaat. De Gemeenteraad en de Minister van BZK gaan over het benoemen en ontslaan van de Burgemeester.  En als er bedreigingen geuit worden, moet de politie er op af. Om vast te leggen dat dit niet gebeurd is, heb ik aangifte gedaan. Dat zouden meer mensen moeten doen: een bedreiging aan het adres aan de Joden is immers een bedreiging aan het adres van die rechtsstaat. Iedereen die geraakt is door de ISIS-demonstratie zou dat dan ook aangifte moeten doen.

3 Comments

  1. Hi Robbert! Dank voor al je interessante informatie en bijzondere filmpjes die je met ons allen wilt delen. erg onder de indruk hoe geweldig je dat allemaal doet, de filmpjes maakt. zeer professioneel.. mijn vader (1901) is geboren in Tarnow, mijn moeders ouders uit Bochnia en Kolomea. ligt allemaal redelijk dicht bij elkaar in de buurt. misschien ben je er wel langs gereden. moeder in Gelsenkirchen geboren. ikzelf had ook graag een keertje naar Polen willen gaan, liefst met mijn vader, maar dat was onbespreekbaar. polen was het ergste wat er op de wereld bestond. hij is naar NL gekomen (1920) en na de oorlog in Scheveningen gaan wonen. heeft de poolse taal uitgebannen, kon het niet meer verstaan of spreken. en ondertussen ben ik er nog nooit geweest. had wel willen zien waar mijn vader met ouders en broer gewoond hebben. wie weet moet ik dat nog een keer doen. of er nog wat van over is…..?
    wat betreft Van Aartsen: de man is volkomen gestoord. lees column van Nausicaa Marbe eens na. zoals zij het zegt is het, en niet anders. een gevaarlijke dwaas. ken mensen uit zijn tijd van Minister van BZ, “vreselijke man”. vrienden van ons (en gaan ook om met Van Aartsen) noemen hem zelfs arrogante gek. hij voldoet natuurlijk geheel aan profiel burgemeester: kan niks, weet niks, doet niks. uitzonderingen als Van der Laan, Abutaleb zijn er gelukkig ook. blij als Van Aartsen Zonder Grenzen (‘er zijn geen grenzen overschreden…” zei hij) weg is, en dat we hem nergens meer terugzien. maar ja, ze helpen elkaar steeds weer aan een baantje. jij doet wat voor mij, dan doe ik wat – je wet maar nooit – voor jou. zo gaat dat in Den Haag.
    wat Israel betreft: ik ben het volkomen met Netanyahu eens. het kon niet anders. hopelijk maken ze eindelijk eens de job af. gelukkig zijn er ook steeds arabieren die de situatie begrijpen. voor mijn israelische familie (en die is gelukkig erg groot) had het veel eerder gemoeten en moet alles wat met hamas te maken heeft vernietigd worden. geen hekel aan de palestijnen, maar hamas en alles wat daarmee te maken heeft moet vernietigd worden. en dat het niet over een tijdje weer van voren af aan begint. heeft aan zoveel prachtige jongens het leven gekost. vreselijk.
    nogmaals veel succes met alles wat je doet en hopelijk lukt alles je op deze bijzondere reis zoals je je dat hebt voorgesteld. je doet het geweldig, kom gezond weer thuis. allerbeste en hartelijke groet willy

  2. Eens met artikel. Situatie in NL en ISR onvergelijkbaar en mogen niet met elkaar worden verbonden. Lastig om – ook op Facebook en Twitter – proportioneel en betamelijk te blijven in de kritiek tegen Hamas, als zo vreselijk veel berichtgeving te genuanceerd is over de legitimiteit van hun geweld.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…