GS Noord-Holland zetten discussie over toekomst Randstad stil (persbericht)

298 views
1 minuut leestijd
Start

De Statenfracties van de PvdA van Noord- en Zuid-Holland hebben met verbazing kennis genomen van het standpunt van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om in te zetten op een noordvleugelprovincie.

De Statenfracties van de PvdA in Noord- en Zuid-Holland hebben met verbazing kennis genomen van het standpunt van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om in te zetten op een provincie in de Noordvleugel. Door Provinciale Staten van Noord-Holland is op 3 juli een ander standpunt ingenomen. Toen is aangegeven dat men voorstander is van geïntensiveerde bestuurlijke samenwerking, van het continueren van het overleg met (vertegenwoordigers van) PS-en van alle drie de andere Randstadprovincies en van verder onderzoek naar samenwerking. Ook de timing van het lanceren van dit voorstel is eigenaardig: door het in een recesperiode te doen, in plaats van er nog eens over te debatteren, lijkt het op een poging om de volksvertegenwoordiging in deze discussie uit te schakelen.


Peter Visser (Noord-Holland): “Dit is niet het standpunt dat Provinciale Staten van Noord-Holland hebben ingenomen. Wij willen juist de mogelijkheden nog open houden. Door nu expliciet te kiezen voor een aparte Randstadprovincie voor het noorden, wordt de optie van één Randstadprovincie in ieder geval utgesloten. Dat is wat ons betreft veel te voorbarig. We weten dat de Commissaris van de Koningin dit al langer vindt, maar waarom gaat het college hier in mee? Wat ons betreft hebben die heel wat uit te leggen. Wie vindt dit nu precies en waarom? " Robbert Baruch (Zuid-Holland): “Dit is een bizar voorstel. De keuze voor een bestuurlijke indeling is een expliciet politieke keuze: welke problemen vind je het belangrijkst, en welke bestuurlijke schaal hoort daarbij? Heel Nederland ziet dat veel van de grote problemen zich op Randstedelijk niveau afspelen. Dan moet de bestuurlijke eenheid ook dáár zitten. Het lijkt erop dat het college van GS van Noord-Holland alleen bedrijfsmatig wil kijken,en nu met Berenschot in de hand de politieke discussie wil omzeilen.”  

Beide fracties zijn van mening dat zowel bij het oplossen van de problemen van de Randstad, als bij de weg daar naartoe sprake moet zijn van transparant en democratisch gelegitimeerd processen en bestuur. De burger moet er ook bij betrokken worden. Het op voorhand neerleggen van een blokkade voor elk model waarin Noord- en Zuid-Holland samen zitten is dan toch ook weinig democratisch.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…