Herverkavel de Randstad!

604 views
1 minuut leestijd
Start

Er zijn veel overheden die zich met de problemen en de inrichting van de Randstad bemoeien. Voor de meeste mensen is er maar één overheid: ‘dé overheid’. Maar wij zien dat de huidige bestuurlijke structuur verrommeld, ondoorzichtig en ondoelmatig is. Wat te doen? Samen met Arie de Jong schreef ik een voorstel: een herverkaveling van de vier Randstadprovincies tot een zevental. Lees het artikel!

Er zijn vier opties:

 1. Een totale herinrichting van de Nederlandse provincies (niet haalbaar)
 2. Niets doen (ongewenst, maar fel realistisch)
 3. Eén of twee Randstadprovincies maken (levert teveel weerstand op, en zal te lang duren)
 4. Ons voorstel.

Is het moeilijk? Nee. Er komt geen bestuurslaag bij (netto gaat er zelfs één weg: op het niveau waar de huidige provincie opereert), en volgens de Grondwet kan het bij wet:

Artikel 123
1. Bij de wet kunnen provincies en gemeenten worden opgeheven en nieuwe ingesteld.
2. De wet regelt de wijziging van provinciale en gemeentelijke grenzen.

8 Comments

 1. Over de grenzen moet je goed praten. Wij hebben er hier voor gekozen om Goeree-Overflakkee bij Zeeland te betrekken, volgens de huidige grenzen van de Regio Rijnmond. Er zijn nog wel andere opties mogelijk. Waar het om gaat is dat je de democratische en politieke controle laat plaatsvinden op de plekken waar ook de belangrijkste beslissingen worden genomen.

 2. als ik aan over die nep snelweg tussen Leiden, Alphen en Bodegraven rijdt denk ik altijd aan de provincie en Baruch: de snelweg is te smal, te niksig en te hobbelig: de provincie is domweg onmachtig om iets visionairs tot stand te brengen: kijk maar naar dat ongelooflijk gehannes over de A-4 door midden delfland. En nu weer dit soort bestuurlijke herverkavelingsplannetjes! Ga nou toch eens aan het werk, zit als provincie niet via de bestemmingsplan toets de gemeente lastig te vallen met ambtelijke hobbyisme en saneer de PPC: zelden een ondoorzichtig en ondemocratisch orgaan als de PPc gezien: je kan op internet nog steeds niet achterkomen wie er namens wie inzit en adviseer

  rene strijland

 3. .. precies waarom we zeggen dat -bijvoorbeeld voor mobiliteit- er één autoriteit met doorzettingsmacht en middelen moet zijn. Streekplannen moeten recht doen aan de schaal die ze bedienen: vandaar schaalverkleining. Overigens gebeurt dat in de praktijk al redelijk: Zuid-Holland kent vier streekplannen.

 4. Ik kan me de gedachten over herverkaveling goed voorstellen. Is het echter niet zo dat dit pas na 2007 werkelijkheid kan worden omdat de Grondwet moet worden aangepast ? Of kan het al bij de statenverkiezingen volgend jaar ?

 5. Je moet over een paar dingen goed nadenken, en een paar dingen die geregeld moeten worden, kosten wel wat tijd. Je moet bijvoorbeeld goed nadenken over de precieze grenzen, de taken die naar de randstadautoriteit gaan en de financien. Dingen die je goed moet regelen (en die wel wat tijd kunnen kosten) zijn de arbeidsrechtelijke aspecten van de ambtenaren en -bijvoorbeeld- de huur van het nieuwe provinciehuis. 2011 is zeer wel haalbaar. De Grondwet hoeft niet gewijzigd te worden.

 6. Wat een fantastisch idee! Superorigineel ook! Dat we daar nog niet eerder over hebben nagedacht zeg. Tuurlijk! Doen we!
  Ik vind trouwens dat niet alleen de problemen in de Jeugdzorg door een herindeling van ons stelsel worden opgelost. Ben je mal. Ik verwacht dat met het opheffen v/d provincie tevens ellendige zaken als hongersnood, gekke koeien ziekte, racisme en ga-zo-maar-door van de aardbodem verdwijnen. Zeker weten.
  n.b.1: Robbert, ondanks alles zal ik op je stemmen hoor 🙂
  n.b.2: Ik heb nog een suggestie voor een volgend nieuw idee: bouwen in zee, voor de kust. Strak plan toch? Doen!

 7. Bespeur ik een klein beetje cynisme in deze mail, Thijs? 😉 Ik vrees dat we niet heel veel andere problemen oplossen dan het iets doorzichtiger maken van het bestuur. De problemen zelf blijven natuurlijk razend ingewikkeld.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…