Het onvermogen van de anti-antisemieten.

1.2K views
3 minuten leestijd
Start

Als je het aan antisemieten vraagt, bestaat antisemitisme niet. Immers: Joden haten om het Joden haten kom je eigenlijk nooit tegen. Er is óf een goed excuus (ze vermoorden onze jongetjes, ze vergiftigen onze putten, ze hebben Onze Lieve Heer vermoord, het zijn allemaal communisten/kapitalisten, ze mishandelen dieren) óf er is sprake van een misverstand: men heeft geen hekel aan Joden, maar aan Zionisten, Talmoedjoden, Ashkenazim (wat dan geen Joden zouden zijn), de orthodoxen, de liberalen , de vleeseters of andere Joodse groepen die te onderscheiden zijn van andere Joden, zodat niet de indruk gewekt wordt dat men een hekel heeft aan álle Joden, want een goed antisemiet ontkent dat hij antisemiet is. Met al overtreffende trap dat Joden al helemaal geen slachtoffer kunnen zijn van racisme omdat Joden “wit” zijn. En misschien wel collectief schuldig aan slavernij. Hebben wij weer.

Als je het aan Joden vraagt, bestaat antisemitisme wel. Misschien is voor sommige Joden antisemitisme ook wel een Joodse hobby, en zien ze het vaker dan het daadwerkelijk voorkomt. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Vanuit een slachtofferrol wek je in ons land al snel sympathie. Immers: er is weinig meer populair in Nederland dan een dode Jood, of iemand die er dichtbij staat. Dan loopt het Calvinistisch hart over van medelijden en mededogen en is er een mooie kans op verzoening: kortom: antisemitisme, verondersteld of niet, heeft ook zo zijn voordelen.

Een andere reden om antisemitisme te willen zien is omdat het de eigen politieke of xenofobe agenda kan dienen. Wie goed oplet ziet dat er snel en vaak, en niet altijd op basis van feiten, een verband getrokken wordt tussen de immigratie van niet-westerse allochtonen en het bestaan van antisemitisme. En bij sommige bestrijders van antisemitisme gaat de aandacht wel heel eenzijdig uit naar bepaalde bevolkingsgroepen.

Er zijn talloze goede grappen waarin de draak met dit fenomeen gestoken wordt, en many a true word hath been spoke in jest, zoals Chaucer zei. Je moet dan ook een beetje uitkijken met iedereen voor antisemiet uit te maken. Het is bovendien goed mogelijk om kritiek te leveren op Israel en zelfs het zionisme als leer, sommige stukken van de Talmoed, de rituele slacht, de gesloten aard van bepaalde groepen Joden zónder antisemitische bijbedoelingen te hebben.

Voor antisemieten is het heel fijn als er een incident is waar Joden bij betrokken zijn. Ze kunnen dan hun antisemitische gif spuien en vervolgens op de grond gaan liggen huilen of zeggen “dat je niets meer mag zeggen” als ze erop aangesproken worden. Alles wat dan gebeurt is een bevestiging van hun gelijk. Dat is heel fijn.

Voor Joden ligt het ingewikkelder. Immers: je moet van goeden huize komen om de ware motivatie van een schijnbare antisemitische uitspraak te kunnen bewijzen, en van nog beteren huize om het standaardantwoord van iedere antisemiet én van iedere onhandige communicatie én van iedere oprecht verontwaardigde of verongelijkte maar goedbedoelende burger te kunnen pareren. Immers: als een ADO-supporter roept dat “alle Joden aan het gas” moeten, is dat een vriendelijke aansporing voor het eigen team, Israel bestempelen als een land van kindermoordenaars is een manier om aandacht te vragen voor de problemen van het Palestijnse volk, en het spreken over rituele slacht als barbaarse rite is niets meer dan een aansporing voor meer dierenwelzijn. En zo zijn er meer voorbeelden.

Het is goed dat wij waakhonden hebben als het CIDI en de onlangs Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding. Er zijn ook moties aangenomen en er zijn veel goede voornemens.

Maar soms is er sprake van écht antisemitisme, een antisemitisme dat zelfs met de beste wil ter wereld niet te zien is als een vorm van maatschappijkritiek, dierenliefde, voetbalteamsteun of steun aan bepaalde bevolkingsgroepen. Een voorbeeld daarvan is te vinden op menig lantaarnpaal en natuurlijk in het riool dat Twitter en Telegram heet: de vrienden van Fall of the Cabal. Heksenvrouwtje Janet Ossenbaard met een collega dat al even zo’n groot dwaallicht is, hebben een serie documentaires online gezet, inmiddels miljoenen keren bekeken, waarin “bewezen” wordt dat de Joden geen Joden zijn, dat de elite-Joden extreem rijk zijn en de illuminati, de vrijmetselaars en de weight watchers aansturen (dat laatste heb ik zelf bedacht) en van alle oorlogen beide kanten steunen of zo. En, en dat is het mooiste, dat de Protocollen van de Wijzen van Zion, het bekendste erkend antisemitische document, wáár is. En Rothschild is de vader van Hitler en dat is de vader van Angela Merkel of zo. Of de tante.

Je zou dus denken dat de anti-antisemitismelobby deze dames in het ootje heeft, en aangifte zou doen, de aandacht hierop zou vestigen, zou oproepen tot actie of het stellen van Kamervragen.

Niets ervan. Er wordt over gezwegen. Terwijl miljoenen ernaar hebben kunnen kijken, de appgroepen op Telegram waarin de films bevestigd en opnieuw gedeeld worden tienduizenden leden hebben, en Nederland volgeplakt wordt met dit gif.

Onbegrijpelijk.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…