Het ware gezicht van Leefbaar

239 views
1 minuut leestijd
Start

In mei 2005 kwam partijgenote Marjo van Dijken op het idee om sommige mensen te dwingen anticonceptiemiddelen te gebruiken. Ik was en ben daar tegen. Want wat is nou precies het probleem, en wat de oplossing? Er zijn kinderen die niet goed opgevoed worden.  Dat kan tot verschrikkelijke situaties leiden. In een fatsoenlijke samenleving proberen we dat op te lossen. We zorgen ervoor dat er organisaties zijn die zich met jeugdzorg bezighouden, en proberen die zo goed mogelijk te laten draaien. Vandaar dat de PvdA zich hard maakt voor jeugdzorg, en vandaar dat we de problemen rondom jeugdzorg serieus nemen. Vandaar de jeugdzorgdriedaagse.

Leefbaar Rotterdam laat nu zien waar die partij staat in de discussie over de fatsoenlijke samenleving: mensen waarvan wij vermoeden dat hun kinderen een slechte toekomst tegemoet gaan, moeten gedwongen geborteerd kunnen worden. Antilliaanse tienermoeders, verslaafden en verstandelijk gehandicapten.

Twee dingen vallen me op aan de gedachte van Leefbaar. Ten eerste staat Leefbaar voor een staatsmodel waarin de regering het absoluut voor het zeggen moet hebben, en regels moet kunnen maken die ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer. Het is interessant dat eens te vergelijken met een staatsmodel dat wij in Nederland proberen te voorkomen. De meeste andere partijen vinden namelijk dat het inrichten van de publieke ruimte een taak is voor overheden, bedrijven en het maatschappelijk middenveld samen. En dat moet zo blijven.

Ten tweede valt me op dat Leefbaar hier economisch over redeneert. Mensen kosten teveel, verzorgen teveel overlast en mogen zich daarom niet voortplanten. Behalve de drie caterorieen die genoemd worden, zijn er misschien wel andere groepen mensen die geen liefdevolle toekomst hebben. Waar houdt het op?

Ik moet er niet aan denken wat er gebeurt als dot soort waanideeen uitgevoerd zouden worden. Op de site van Leefbaar staan voorbeelden van mensen die in aanmerking zouden komen. En als ze nu niet willen? Worden ze dan vastgebonden op een brancard, onder dwang onder narcose gebracht en  geaborteerd?

Het is maar goed dat dit campagnemateriaal is, en de gemeenteraad van Rotterdam er niet over gaat. Maar wat een nachtmerrie als dit soor mensen politieke macht krijgen. Wat een nachtmerrie.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…