/

Iedereen weet hoe het zit bij Fortis! (Maar de communicatiebaas moet daar weg).

355 views
1 minuut leestijd
Start

Vanmiddag zat ik bij BNR te praten over het ingrijpen van de Beneluxlanden bij Fortis. Ik had me de hele ochtend al vermaakt én geërgerd over de deskundologen die ook nu weer over elkaar heen buitelden en met analyses kwamen. Het is de schuld van ABN AMRO, Trichet, de ING, de top van Fortis, de kredietcrisis, de Fed, Dierx, Bernanke, Greenspan, het ongebreidelde kapitalisme, en de “linksen” die maar willen dat iedereen een huis kan kopen. Kortom: voor elk wat wils.

Ik heb me geprobeerd erin te verdiepen (ik zou er immers bij BNR over gaan praten), maar dat werd me niet makkelijk gemaakt. Het Ministerie van Financiën kwam met een communicé waarin stond dat “de problemen bij Fortis opgelost zijn”.  “Welke problemen dan?”, wil ik graag weten. Dan maar zoeken bij Fortis, waar ik moest grimlachen om het bericht van vandaag waarin droogjes werd beweerd dat de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse overheden “investeren” in Fortis, en onbedaarlijk bulderen van de lach bij het lezen van het persbericht van 25 september dat uit één regel bestaat:

Fortis ontkent ten stelligste de actuele geruchten in de markt en bevestigt vroegere verklaringen.

Hilarisch. Ik moest meteen denken aan Michel Korzec, die eens, toen ik hem confronteerde met het gerucht dat hij joints uit had gedeeld op het huwelijk van mijn ouders, tegen me zei: “Dat ontken ik ten stelligste! Maar het zou wel waar kunnen zijn”. In ieder geval ben ik van mening dat het hoofd communicatie van Fortis alleen om dit persbericht al op de kasseien gezet moet worden. Wat een noncommunicatie en vooral wat een onrecht aan die éne maatschappelijke wens die overal doorklinkt, zélfs in de financiële wereld: mensen willen graag weten wat er met hun geld gebeurt, en willen daar zonder smoesjes over geïnformeerd worden.  

En waarom kan ik, zonder kennis, dan wél concluderen dat het goed is dat er is ingegrepen? Wel, het vertrouwen in banken is zó belangrijk voor het draaiend houden van de economie en Fortis is zó’n belangrijke Europese speler, dat een verdere teloorgang voorkomen moest worden.

In ieder geval heb ik vanmiddag gezegd dat Bos het goed gedaan heeft, dat iedereen daarom weer PvdA gaat stemmen zodat er meer regels over transparantie komen, meer regels over governance, en meer overheidsingrijpen. Althans, als dat nodig is.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…