Inspiratie

348 views
1 minuut leestijd
Start

Vanavond gegeten in het kinderkookcafe in Moerwijk. Eén keer per week koken kinderen er in een heus restaurant. Ze doen ook zelf de bediening. Erg professioneel, leuk en zelfs lekker. De bediening was een afspiegeling van Moerwijk. Het toetje heb ik helaas niet gehaald, want ik wilde dolgraag naar de Willem van Oranjelezing in Delft. Ik probeer elk jaar te gaan; er wordt een thema uit de periode van Willem de Zwijger gekoppeld aan een actueel thema, en dit jaar was het wel héél interessant. Professor van Deursen (VU) en Sybrand van Hulst (AIVD) vertelden elk op hun eigen manier inspirerend over politiek geweld. Van Deursen vergeleek drie politieke moordenaars uit de tijd van Oranje met elkaar en trok parallellen tussen hen: jong, fanaticus, gesteund door een regime. Van Hulst vertelde vooral over hoe er nú tegen de dreiging van politieke moord gewaakt wordt. Maakte daarbij een minder verborgen vergelijking door het te hebben over “Balthasar G.” die na een “fatwa” naar Delft toog.

Helaas blijft de retoriek doen denken aan die van de oude BVD: “er is dreiging, geef ons meer geld”, terwijl je er natuurlijk nooit achter komt wat er nu precies bereikt wordt. Voor ons gewone mensen is het daarom belangrijker na te denken over hoe wel zelf meer begrip tussen mensen kunnen kweken, en het organiseren van een kinderkookcafé lijkt me een prima begin.

Voornemen van de dag: meer boeken lezen van professor Van Deursen.

Update klik hier voor de lezing van Van Hulst.

3 Comments

  1. Ik zou beginnen met het boek van Van Deursen over Maurits van Nassau! Ik zit nog wel met de vraag of ik Maurits moet zien als kampioen voor het landsbelang en zijn tegenspeler Johan van Oldenbarnevelt als voorvechter van het belang van de provincie Holland.

  2. Kees, ik heb wel eens bij een prominente collega voorgesteld om gezamenlijk een voorstel voor het her-aanstellen van Waardgelders in te dienen.

    Helaas wist ze niet wat dat waren.

    Ik denk dat je Johan moet zien als voorvechter van het landsbelang en Maurits als voorvechter van het Oranjebelang, maar ja, ik ben Vondel-fan, natuurlijk 🙂

  3. Robbert, je hebt de verdediging van Johan niet gezien. Hij beriep zich er op dat hij handelde met goedkeuring van en zelfs in opdracht van zijn “wettige heren (toen nog geen dames) en meesters, de Staten van Holland”! Of het belang van de provincie Holland altijd samenviel met het landsbelang…?
    Tja, waardgelders, dat was toch de provinciale politie?

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…