Joden en buitenruimte

496 views
1 minuut leestijd
Start

Wanneer is ruimte je eigendom? Wanneer heb je er een verantwoordelijkheid voor? Betekent “eigendom” dat je ermee kan doen wat je wil?

Aanstaande zondag, 21 februari om 21.00 uur spreek ik over het fenomeen van het draaggebied voor Joden, en specifiek over dat van Den Haag: de Haagse Eruv.

Bij het ontstaan van de Eruv, aan het eind van de 17e eeuw, leidde het initiatief wereldwijd zowel in de Joodse als in de niet-joodse wereld tot felle discussies en veel vragen. Bij iedere uitbreiding van Den Haag werd de Eruv weer een beetje groter gemaakt, zodat ook keurige Haagse mensen die op het zand woonden er gebruik van konden maken, maar lang niet allemaal!

De Haagse Historische vereniging Die Haghe organiseerde er aan het begin van de 20e een lezing over de Eruv die enkele tientallen jaren later gekaapt werd door een prominente Haagse NSB-er die fake news over de Eruv verspreidde, wat uiteindelijk tot de gewelddadige teloorgang van het draaggebied leidde.

Tussendoor ontstond ook nog eens een knetterende ruzie tussen de Haagse Burgerlijke en Joodse gemeenten, waarbij de Joodse gemeente aan het kortste eind trok. Kortom, een beladen geschiedenis.

Maar wat ís een Eruv nu eigenlijk, en waarom kan het zulke heftige emoties oproepen?

De lezing wordt georganiseerd door Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en is te volgen via www.facebook.com/groups/torahnl en www.youtube.com/torahnl

1 Comment

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…