Joden en papen.

284 views
1 minuut leestijd
Start

Dat Bisschop Van Luyn vanochtend de ex-excommunicatie van Williamson cs “schokkend” en “rampzalig” noemt, lijkt me wat overdreven nadat ik het verhelderende stuk van Paul van Geest over Williamson en Paus Baruch in Trouw van afgelopen zaterdag las. Behalve Amsterdam of Tilburg lijkt me dat Williamson ook welkom kan zijn in Auschwitz of Sobibor voor een half geschiedenislesje of twee.Wat een dubbele hufter is zo’n Williamson toch dat hij nog even fijntjes bij de kerk meldt dat hij spijt heeft van de commotie die hij veroorzaakt. Van de commotie, en niet van wat hij gezegd heeft.

Maar trek ik nu onterecht de conclusie uit dat stuk dat Ratzinger helemaal niet geïnteresseerd is in de privé-meningen van “zijn” bisschoppen, dat de enige reden dat de Lefebristen zijn geëxcommuniceerd het zich onttrekken aan de wijdingsregels is, terwijl uit niets blijkt dat zij zich naar de Moederkerk (de katholieke dan, he?) zullen voegen en dat el Papa een meer pluriform Katholicisme aanhangt dan zijn voorgangers?

Update: de Nederlandse Bisschoppen trekken die conclusie ook.

Ik kan me er wat bij voorstellen: “keep your friends close, but keep your enemies closer” is een van Sun Tzu gezegde dat je ook bij een andere uit Italië afkomstige multinationale organisatie aantreft. Gaat Ratzinger nu ook andere gevallen van excommunicatio latae sententiae opheffen, en bovendien voorkomende gevallen van excommunicatio ferendae sententiae zodat Fidel Castro het Heilig Oliesel toegediend kan worden, zo hij daar zelf behoefte aan zou hebben? Ik ga binnenkort naar Mexico, dus zal ik daar (theoretisch gezien dan) samen met Marcelo Ebrard kunnen deelnemen aan de Eucharistie? Kortom: het zou overtuigender zijn als Ratzinger uitsluiting van álle afvalligen ongedaan maakt.

Ten aanzien van de Joden kan de katholieke kerk meer goed te maken dan Williamson in zijn bruine sopje gaar te laten koken. De gedeeltelijke herinvoering van Pro Perfidis Iudaeis en de gebrekkige geschiedschrijving en het accepteren van de rol van de Katholieke Kerk tijdens de tweede wereldoorlog zijn grotere obstakels.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…