Kandidatuur RvT Nieuwspoort

344 views
1 minuut leestijd
Start

Vandaag precies 4 jaar en 1 maand geleden stelde ik me kandidaat voor het bestuur van Nieuwspoort. Ik beloofde me hard te maken voor het verbeteren van de keuken, de uitstraling en faciliteiten. Daarnaast wilde ik de relevantie van Nieuwspoort verhogen voor álle gebruikers, met name de jongere generatie en wilde ik het internationale aspect verbeteren. Ten slotte wilde ik een open, bereikbaar, modern en slagvaardig bestuur.Vandaag stel ik me kandidaat voor een nieuwe periode; nu als lid van de Raad van Toezicht van Nieuwspoort.

Veel gedaan

Ik denk dat er geen bestuur van Nieuwspoort is geweest dat zo veel voor elkaar heeft gekregen als de groep mensen waar ik de afgelopen vier jaar deel van uitmaakte, en ik ben er eigenlijk best trots op dat ik er een bijdrage aan kon leveren. De keuken is vernieuwd, Nieuwspoort is verbouwd, er zijn betere faciliteiten. De zalen zijn beter te exploiteren en er zijn veel meer activiteiten. De bestuursstructuur wordt veranderd; het bestuur dat dicht op de uitvoering zit (we waren zelfs formeel directeur van Nieuwspoort!) maakt plaats voor een Raad van Toezicht waarin niet alleen gekozen en door organisaties benoemde poorters zitten, maar ook mensen die om specifieke vaardigheden worden uitgezocht. Er is een nieuwe kaart; wifi is verbeterd en er is een moderne werkruimte voor journalisten en een Nieuwspoort app; binnenkort zelfs een nieuwe site. Jong Nieuwspoort en verschillende debatten halen een jonger publiek naar Nieuwspoort. Nieuwspoort is verbouwd, waarbij een duidelijker onderscheid is tussen plaatsen waar iedereen mag komen, en de societeit die er in principe alleen voor poorters is.

Veel te doen

Maar we zijn er nog niet. Nieuwspoort is meer dan een kaart, een tap en een aantal zalen. Nieuwspoort staat voor het vrije woord, en dat spreekt nooit voor zichzelf. Dat is dan ook de reden dat er een kleine gedenkplaats komt voor journalisten die bij het uitoefenen van hun vak om het leven gekomen zijn.

Maar ook in Nederland staat het vrije woord onder druk. De plaats van media, de verhoudingen tussen journalisten, lobbyisten en politici, de vraag wat tot het domein van de vrijheid van meningsuiting hoort en waar ongepaste beledigingen beginnen. Niet dat ik op dit alles een antwoord heb, maar ik vind het wel belangrijk dat die discussies, telkens opnieuw, gevoerd worden.

Kandidatuur

Het vrije woord, de vrije gedachte, als onderdeel van het functioneren van de Democratische rechtsorde. Mijn ambitie is dat Nieuwspoort verder uitgroeit als een herkenbare plek waar het debat gevoerd wordt, maar dat zelf ook opkomt voor deze waarden. Daarvoor is het belangrijk dat de communicatie met de poorters verbetert, nóg meer politici en journalisten lid worden, met name van de jonge generatie; dat Nieuwspoort nog beter herkenbaar wordt als de plek van het vrije woord, en nog net wat harder getrokken wordt aan Nieuwspoort als internationaal perscentrum. Ik stel me graag beschikbaar voor de nieuwe Raad van Toezicht van Nieuwspoort.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…