//

Kunst en recreatie.

316 views
2 minuten leestijd
Start

Gisteravond was er een tamelijk interessante discussieavond in het kader van de PvdA-dinsdagavonden. Samen met Karlijn van Lierop probeerde ik een discussie over "Het Gezin" te leiden. Moeilijk met zo'n onderwerp. Inleiders waren Pieter Stokvis (wetenschapper) en Iris Meerts (kandidaat statenlid). Twee onderwerpen kwamen telkens terug: er was een brede wens voor eerder ingrijpen in de gezinssituatie als er een vermoeden is van dat het misloopt, en het gezin van nu is niet het gezin van vroeger, en dat heeft onder andere te maken met een veranderde sexuele moraal. Ik moest even grinniken toen ik dacht aan de discussie die we eerder die dag hadden: naar aanleiding van de uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam dat peepshows toneelvoorstellingen zijn, en dus onder een laag BTW-tarief moeten vallen. Volgt hieruit dat we een portefeuillewisseling moeten hebben en dat vraagstukken die sexshops betreffen nu ondergebracht moeten worden bij de afdeling Kunst en Cultuur? Ik vond het een vreemde uitspraak van het hof, maar ik ben dan ook geen jurist.

In de mail vond ik een opmerkelijk verzoek over een onderwerp dat er op lijkt:

Met het oog voor de naderende verkiezingen willen wij onze doelgroep adviseren met de keuze die hem of haar te wachten staat.

Het fenomeen homo-ontmoetingsplaats (HOP) is niet iets van de laatste tijd. Contact zoekende mannen zochten nabij waterplassen in de 18e eeuw al contact met elkaar. In sommige parken, zoals het Haagsche Bos, worden al vanaf de 17e eeuw contacten tussen mannen gedocumenteerd. Met het mobieler worden van de mens zorgde dat voor een opkomst van HOP’s langs de wegen. Contact zoeken op een HOP is een bepaalde vorm van recreatie. Blijkbaar heeft een bepaalde groep – al dan niet homoseksuele – mannen de behoefte om op deze manier contact met elkaar te zoeken. Elke HOP moet dan ook in deze context gezien worden.

In rap tempo worden ingegeven door intolerantie overal in Nederland HOP’s langs wegen gesloten of wordt de begroeiing zodanig gesnoeid dat contact zoeken onmogelijk wordt. Doordat lokale overheden politie vaker laten surveilleren en strenger laten optreden wordt er een onjuist signaal afgegeven; het afgegeven signaal kan worden geïnterpreteerd dat de politie zich tegen contact zoekende mannen richt en dat bovendien geweld tegen homoseksuelen wordt goedgekeurd!

Wij willen nu van u concreet weten hoe u de opgebouwde rechten van de bezoekers van de homo-ontmoetingsplaats in de komende Staten periode wil gaan beschermen alsmede de veiligheid van de bezoekers wil gaan waarborgen vanwege de toenemende intolerantie in uw provincie.

Wij hopen u hiermede voldoende geïnformeerd te hebben en liefst binnen veertien dagen inhoudelijk van u te horen zodat wij onze achterban hopelijk positief kunnen adviseren.

Met vriendelijke Groet,

A. H. M. J. M…..                                     N.E. L…..
Voorzitter Stichting Platform Keelbos              Secretaris Stichting Platform Keelbos

Het Keelbos ligt niet in Zuid-Holland, ik sta niet op de lijst voor de Staten, én ik ben geen woordvoerder recreatie, dus deze ingewikkelde vraagstukken vallen een beetje buiten mijn competenties. Gelukkig maar.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…