//

Lobbyen voor volk en vaderland

367 views
1 minuut leestijd
Start

Vandaag ben ik jarig en hadden mijn collega’s iets leuks bedacht: in plaats van mijn stoel was mijn bureau versierd. En wel met vlaggetjes. Op de foto daarvan valt iets op: inderdaad: ik heb een staatieportret opgehangen.

Dit portret kent een bijzondere geschiedenis. In Feijenoord was er géén, en omdat ik het belangrijk vond dat we ons realiseerden dat er er niet voor onszelf waren maar een onderdeel van “de” overheid, waar de Koningin een symbool van is kwamen er twee te hangen: één in mijn eigen kantoor (van een ministerie afkomstig), en één officiële in de Raadszaal. Ik hecht aan dat soort symbolen.

Maar waarom zou ook bij een lobbyist een staatieportret moeten hangen? Wel, in deze tijd waarin informatie van alle kanten op beslissers afgeschoten wordt, is het voor lobbyisten belangrijk om a) de informatie van de opdrachtgtever op de juiste en passende manier aan te bieden en b) aan de opdrachtgever uit te leggen wat passend en juist is. Zo levert de lobbyist een belangrijke bijdrage aan de staatsinrichting.

Maar dat kan ik wel vinden, maar vindt men dat ook in de kamer? Volgens Burson Marsteller niet:

Opmerkelijk genoeg worden Nederlandse bedrijven door Haagse beslissers niet gezien als goede belangbehartigers. Een belangrijke reden lijkt het relatieve gebrek aan transparantie in Nederland. Wanneer besluitvormers gevraagd worden wat zij belangrijk vinden bij een lobby, scoort transparantie het hoogst. Maar van de in het onderzoek ondervraagde ambtenaren en politici vindt 67% dat lobbyen in Nederland onvoldoende inzichtelijk geregeld is.

Dat de lobby op een transparante manier moet plaatsvinden staat voor mij dus buiten kijf. Maar het is goed dat daar nog eens extra de aandacht op gevestigd wordt; het onderzoek van Burson Marsteller is dan ook zeer welkom. Hier is meer te vinden.

update: Mijn collega (zelf lid van het CDA. Nou, dan weet je het wel) hecht eraan dat ik hier ook meld dat de onderzoekers beiden lid zijn van de PvdA. Net als ik.

1 Comment

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…