Volgens Geert Corstens, de President van de Hoge Raad, lijken politici zich soms niet te beseffen dat de rechterlijke macht de derde macht is in ons staatsbestel, niet onder- maar nevengeschikt aan de wetgevende en uitvoerende macht. Politici moeten rechters respecteren en dat respect ook uitdragen.
Op zich is het een terechte constatering dat binnen de Trias Politica zoals die in Nederland wordt gehanteerd de rechterlijke en wetgevende macht van elkaar gescheiden zijn, en behoren te zijn. Maar wat betekent dat? Dat betekent dat een uitspraak van de rechter niet door de wetgever of uitvoerder teruggedraaid kan worden. Niet dat je geen mening mag hebben!
Van politici wordt meer verwacht dan dat ze alleen maar budgetrecht hebben, wetgever zijn en de overheid controleren. Het feit dat dat hun core business is, ontslaat ze niet van de mogelijkheid, nee: de verplichting, om deel te nemen aan het maatschappelijk debat. Aangezien de activiteiten van de rechterlijke macht ook een onderdeel uitmaken van dat maatschappelijke debat, is het niet gek dat politici erover meepraten. Er moet echter wel aan twee voorwaarden voldaan worden: het werk van de rechter mag erdoor niet met dwang beinvloed worden, en dat debat moet met respect gevoerd worden. Dat maakt het voor sommige partijen natuurlijk erg moeilijk.
A propos debat: is Wilders eigenlijk al ingegaan op de uitnodiging van Bos? Nee. Thought so.