/

Motie van Wantrouwen: nóg een bizarre avond in Feijenoord.

1.4K views
2 minuten leestijd
Start

Mijn aantreden als Dagelijks Bestuurder van de Deelgemeente Feijenoord verdiende al geen schoonheidsprijs. Een gedeelte van de fractie stemde toen al tegen mijn aantreden, waarmee de toon gezet was. Vanavond kreeg ik dan een motie van wantrouwen van mijn eigen PvdA.

Het was een bizarre avond, die ik nog op me moet laten inwerken. Het onderwerp: de Europese Aanbesteding van het Feijenoordse opbouwwerk. Enige weken geleden staken juridische complicaties de kop op. Ik heb één en ander uitgezocht, en door flink onderhandelen tóch een overeenkomst gebrouwen die getekend kan worden. De raad heeft zich hier dan vanavond ook voor uitgesproken. Dat was een verstandige beslissing. Hierdoor is de werkgelegenheid van de opbouwwerkers gegarandeerd, en is het opbouwwerk zélf gegarandeerd.

Tegelijkerijd heeft de raad uitgesproken dat ze niet het vertrouwen heeft dat ik de zaak tot een goed einde kan brengen. Volgens een verklaring “omdat de voorbereiding rommelig ging”. Vanavond heb ik zelf verklaard dat zo’n Europese Aanbesteding inderdaad een complexe zaak is, en het is toch ook bij de raad bekend dat de partij die tot 1 januari 2009 het opbouwwerk verzorgt het niet bepaald eenvoudig maakte om snel tot zaken te komen.

Maar helemaal uit de lucht komt het niet vallen. Ik ben in 2006 als buitenstaander naar Feijenoord gehaald om een aantal verzakelijkingen tot stand te brengen. De verwevenheid tussen de PvdA, een aantal bewoners- en andere organisaties was zó groot, dat het moeilijk was om uit te leggen wie nou waarvoor en waarom subsidie kreeg. Eén van mijn belangrijkste opdrachten was dan ook: verzakelijking van de subsidierelaties. Met name met de bewonersorganisaties, waarover de deelgemeente al menigmaal door de accountantsdienst op zijn vingers getikt was: wat doen die organisaties nou voor het overheidsgeld dat ze krijgen? Tot slot de oneindige stroom subsidievragers, die, juist in deze wijken, prachtige projectplannen schrijven, maar als er geleverd moet worden, dikke tranen over hun wangen laten biggelen. Tot aan de pinautomaat. Van het opbouwwerk, met hun grote verwevenheid met de bewonersorganisaties, was al helemaal onbekend wat ze deden. Vandaar dat we besloten hebben de subsidierelatie met de oude opbouwwerkorganisatie te beëindigen.

Dat ik daar niet alleen maar vrienden mee gemaakt heb, moge duidelijk zijn. Met vanavond deze tussenstand.

Helemaal bizar, en ronduit onfatsoenlijk, was dat na twaalven een nieuw punt op de agenda gezet werd, waarbij mijn collega Gülami Yesildal ook – na een verklaring van een seconde of dertig –  een motie van wantrouwen aan z’n broek kreeg. Hij was niet eens aanwezig.

Overigens werd “mijn” motie van wantrouwen door twee mensen niet gesteund. Celina do Patrocinio en Arie van der Ent. Dank jullie wel; met mensen als jullie is er nog hoop voor de PvdA.

Natuurlijk, het is half vier ´s ochtends, en ik ben afgemat “als een ééndagsvlieg bij avond”. En waarschijnlijk is het beter om zo min mogelijk te schrijven. Maar tegelijkerijd voel ik een opkomende woede. Want in Feijenoord ben ik dingen tegengekomen waarvoor ik m’n ogen uit m’n kop schaam dat ze op déze schaal in dít land voorkomen. En dan heb ik het over de échte problemen. Ik zie al die mensen die iedere dag weer bezig zijn met die problemen aanpakken. In plaats van dat te steunen, houden we ons veel te vaak bezig met geneuzel, gekissebis en gejammer. We moeten ons daarvoor diep schamen.

56 Comments

 1. Ach, ‘Loesje’ die zei ooit zo mooi:
  “I like climbing mountains, but sometimes I can’t resist moving them.”

  En laat daar ‘sommigen’ heeeel prikkelbaar voor zijn…
  Hopelijk heb je geen wekker hoeven zetten vanochtend en schijnt er vandaag een zonnetje in 010 🙂

 2. Beste Robbert,
  Stuiptrekkingen zijn nodig om te groeien,
  maar het is wel heel erg naar om door een groeistuip getroffen te worden. Ik hoop dat men nog tot inkeer komt,want dat mag.
  In ieder geval jij sterkte en bedenk: :|”jij bent van jezelf”. Niemand, zelfs de PvdA kan zich daar niet eigen van maken.
  Ik wens Feijenoord het vermogen tot zelfreflectie toe.
  Als je wakker bent bellen we.
  Toi-toi en met warme groet,
  Sal.

 3. Lieve Robbert
  Wat een evenwichtig en duidelijk commentaar van jou, ondanks een voor jou teleurstellende houding van je collega,s met als gevolg een tegenvallend verloop.
  Uit alles blijkt dat jij in ieder geval persoonlijk gewin
  aan de kaak durft te stellen en daar ben ik als je moeder apetrots op.
  Nu is t helemaal geweldig dat er in Den Haag een warm nest is waar de alledaagse dingetjes je helpen deze situatie te relativerenen en je de kracht geeft met een rechte rug verder te gaan.
  Je mam.

 4. Nu het weer guurder werd liep ik toch weer met enige trots met mijn Feijenoord-sjaal door Groot Mokum Alef. Die trots verdwijnt, niet door de club maar door de deelgemeenteraad van die naam. Wat een brute schande in Mokum Reisj. Wat is dit voor een ouderwets machtsdenken van een aantal nieuwkomers. Kennelijk heeft Baruch gelijk; anders had hij niet die motie aan zijn pantalon gekregen.

 5. Beste Robbert,

  Zware tijden voor je, daar kom je wel doorheen. Wat een timing die motie. Wat mij betreft mag je het van Ella Vogelaar over gaan nemen in Den Haag.
  Ik ken je al iemand die hart heeft voor Rotterdam en ook dat je het belang van de wijk Feyenoord centraal stelt en niet je eigen belang.
  hartelijke groet,

  Jos

 6. Beste Robbert,

  Vreselijk wat er nu weer gebeurd is! Soms denk ik wel eens dat we het nooit leren. Je kan trots zijn dat je gedaan hebt wat een echte sociaal-democraat moest doen.

  Ruud Vreeman schreef het al onder “Beoefen politiek met passie”: “Als iets duidelijk is geworden bij de verkiezingen van de afgelopen jaren, dan is het wel dat mensen passie, authenticiteit en strijdlust meer waarderen dan tactiek en strategische manoeuvres. Trend- en kiezersonderzoek is niet zonder belang, maar politiek leiders mogen zich er niet door laten sturen. Op alle bestuurslagen, van lokaal tot Europees, geldt: politiek is geen marketing en een politicus moet meer in huis hebben dan managementkwaliteiten. Wie zijn hart en intuïtie niet laat spreken, krijgt kiezers niet aan zijn zijde. Politici moeten hun betrokkenheid bij maatschappelijke problemen tonen, complexe ontwikkelingen duiden, mensen inspireren, het voortouw durven nemen. De PvdA heeft een lange traditie van dit soort politieke gedrevenheid: de wil om de samenleving te verbeteren. Die traditie leeft voort, ook onder de 60.000 leden die de partij verenigt. Koester die leden. Maak goed gebruik van hun collectieve denk- en werkkracht. En beoefen het politieke vak, van dag tot dag, met hartstocht”.

  Met passie, authenticiteit en strijdlust heb jij Feijenoord weer op de kaart gezet en niemand kan jou dat afnemen!

  Dick

 7. Het blijft natuurlijk dansen op de vulkaan, zelfs na twee jaar hard werken. Vind het erg herkenbaar (ondanks dat ik me met hele andere dingen bezig houd). Tja, de PvdA blijft toch een soort van conservatief bolwerk 😛

  Maar, “what doesn’t kill you, makes you stronger”. Turven bij ervaring en doorgaan 🙂

 8. Lieve Robbert: ik hoop nu alleen maar nóg meer dat je met jouw oprechte en zuivere instelling een plek krijgt in de landelijke politiek.
  Vanavond dan eindelijk een keer bij P&W?
  x
  Karin

 9. Heb je nu weer meer tijd om op #bruenhild te komen?
  Groeten van de chatgemeenschap van het IRC-kanaal #bruenhild:

  -toy
  -snuiter
  -Bohlen
  -Dikkepad
  -MetaMarty
  -Vanes
  -mallemeid
  -frame
  -Geeltje
  -boromir
  -dynamike

  en vele andere politiek minder geengageerden.

 10. Hi Robbert,
  aan je inzet kan het niet gelegen hebben.
  Met interesse en plezier heb ik het reilen en zeilen van de bestuurder gevolgd.
  Ik sluit me aan bij een aantal van de mensen hier; tijd voor landelijk. Ik zou dan zelfs even overewegen PvdA te stemmen…

  En wellicht heb je nu wel weer eens tijd voor een kop koffie?
  Het beste,
  Hein

 11. Robert,

  Goed dat je nu ook inziet wat voor club de Pvda eigenlijk is. Ik hoop dat je overstapt naar leefbaar, mensen zoals jij hebben we nodig in de stad.

 12. Wens je warms van hen die klinton niet belangrijk vinden en jou wel, van je familie en van hen die dicht bij je staan. En wat er ook gebeurt en hoe of waar je ook (verder) werkt: je hebt veranderingen gebracht in Feijenoord. Goeie veranderingen. En dat is een grote prestatie! Hopelijk blijft morgen de trots daarop bij je hangen en golft de verandering lang na, tot het veranderd is.

 13. Jammer dat het in Feijenoord nog steeds zo moet gaan.
  Ik begin me er steeds meer voor te schamen dat ik lid van deze afdeling ben. Vreselijk dat Gülami en jij nu geslachtofferd worden. Sterkte!

 14. Robbert,
  Heel veel sterkte na deze in mijn ogen volstrekt onterechte motie. Ik heb je juist bij dit dossier uiterst deskundig en integer zien optreden.

  Wout

 15. He Robbert,

  Wat een bizarre ontwikkelingen allemaal. Ik vind het erg spijtig dat het zo gelopen is, vond het altijd prettig om met je te werken. Veel succes met het vervolg van je loopbaan, maar dat gaat vast helemaal goed komen.

  Groet,

  Bas

 16. Hallo Robbert,

  Hatverwarmend al die reacties…maar nu de kille waarheid: je hebt het zelf laten ontploffen. Al maanden wist je dat e.e.a. gevoelig lag en toch heb je het niet bij kunnen sturen. En als je gisterenavond iets van je houding had laten varen dan had je het karwei wel af kunnen maken. Dus geen blame and shame naar anderen toe, maar een grote vent zijn en de gevolgen van je eigen handelen dragen. Dus geen vakantie maar een nette verklaring en wegwezen. Ala Vogelaar, snappie.

  Groet,

  Ed

 17. Robbert,

  Vanaf het moment dat je hier begon was het al mis. De allochtonen, maar ook de afdelingen Bloemhof en Vreewijk zagen een joodse hoogopgeleide hagenaar niet zitten. Dat je het onder dit gesternte zo lang hebt volgehouden en zoveel voor elkaar hebt gekregen is een teken van je kwaliteit. Het komt goed met je! Misschien zelfs als opvolger van Jetta! Wie zal het zeggen!

  Peter (KvZ)

 18. Het is ook niet aardig van je om aan turkse en bewonersorganisaties te vragen wat ze doen met hun geld. Ze kregen het gewoon omdat ze op de PvdA stemmen! Op de foto op je log staat zelfs de uitreiking van een vrwijlligersprijs aan de Turkse organisatie die niets doet!???

 19. Het is niet mijn gewoonte om te reageren maar ik ben werkelijk geschokt. De uitspraken die je doet zijn zeer kwetsend voor hardwerkende vrijwilligers en hun organisaties die nog iets van hun wijk willen maken. Dan heb ik het nog niet over het opbouwwerk en administratieve ondersteuning, want volgens mij riep je vorig jaar in de commissievergadering in maart 2007: “aan de werkers ligt het niet”. Nu haal je ze over de hekel.
  Een beetje meer respect zouden ze wel verdienen.
  En jij weet net zo goed als ik dat er hoge eisen worden gesteld door de deelgemeente aan het afrekenen van de subsidies. De bewonersorganisaties leveren een financieel jaarververslag in, gecontroleerd door een erkend accountant met als onderbouwing een goed activiteitenverslag.
  Ik ondersteun al jaren een van deze organisaties en help diverse bewonersgroepen met hun afrekeningen. Ik heb nog nooit een onvertogen woord gehoord, integendeel.

  Misschien iets minder treuren over je eigen positie maar dit ervaren als een leermoment en je wat meer verdiepen in:
  Waarom zijn mensen bereid om al hun vrije tijd te besteden aan een leefbare wijk.
  ZIJ WORDEN ER NIET VOOR BETAALD.

 20. Nee, het zijn mensen die geen werk kunnen vinden en actief willen zijn. Op zich prijzenswaardig, maar het zijn nu juist de opbouwwerkers die ze de hele tijd moeten ondersteunen: zelf kunnen ze het niet. Dat is precies die verwevenheid tussen het opbouwwerk en de bewonersorganisaties: het zijn de opbouwwerkers die die organisaties in leven houden. Zonder het opbouwwerk geen bewonersorganisaties. Dat er nu een opbouwwerkorgamisatie komt die wat losser staat van de bewonersorganisaties is het grote probleem. Heel verstandig dat de deelgemeente daarvoor kiest en nu eens andere bewoners laat ondersteunen. Heel jammer dat de PvdA weer een bestuurder erop laat vallen. Dat hebben ze al eerder gedaan. Wanneer grijpt er iemand eens in in die babanenrepubliek!

 21. Het is toch hard gesteld om bedreven mensen (lees: de opbouwwerk(st)ers), die jarenlang zowel de actieve bewonersgroepen in de wijk als de bewonersorganisaties ondersteunen, een `trap’ na krijgen, vooral door ze op het laatste moment een zekere baan-garantie te geven.

  Ik kan ook mij helemaal vinden wat Clara hierboven bedoelde en wil er aan toevoegen, dat er genoeg actieve bewoners zijn die ervaringsdeskundig het opbouwwerk kwalitatief beter kunnen beoordelen dan sommige bestuurders van welke organisatie in de wijk(en) dan ook.

  En vergeet niet: niemand is volmaakt en perfect, dus laat `n ander in eigen waarde.

 22. Dag Robbert
  Als vroeger collega uit je periode “internationaal bedrijfsleven” weet ik dat je een uiterst zakelijke manager kunt zijn. Dat dat in de lokale politiek niet altijd via een rechte lijn werkt ervaar je nu helaas wel erg persoonlijk.
  Maar houd moed: zakelijkheid MET gevoel wint uiteindelijk van lokaal amateurisme

  Groet

  Rits

 23. Hai Robbert,

  vervelend voor je om dit te moeten meemaken, maar mensen met karakter maken nu eenmaal ook vijanden. Ik ken je niet anders dan als een gedreven, deskundig en integer bestuurder.
  Het gemis is voor de Deelgemeente Feijenoord die eem bestuurder van jouw formaat blijkbaar nog niet aan kan. Wegstrepen onder het kopje ervaring en vooral door blijven gaan op je daadkrachtige en Rotterdamse manier van werken.
  Groet, Willem Rietveld

 24. Daar was toch een mooi Nederlands woord voor? Clientelisme? Ondanks dat Europese aanbestedingen een ontzettend Gedoe zijn, zijn dat soort regelingen (net als bijv. rekenkamers en rechtmatigheidsonderzoeken) bedoeld om het openbaar bestuur zuiver te houden. En blijkbaar is daar, ondanks alle aandacht voor politieke zuiverheid vanuit het centrum voor Lokaal Bestuur, ook daadwerkelijk behoefte aan binnen ons kluppie.
  Robbert, sterkte en take care. :-/ :-

 25. Wat een domme reactie onder de naam van oud PvdA-er
  om te veronderstellen dat vrijwilligers mensen zijn
  die geen werk kunnen vinden
  Ik zie alleen maar vrijwilligers om mij heen welke werken
  of hun vroegpensioen invullen met vrijwilligerswerk
  Het is juist de PvdA welke al jaren geleden zijn begonnen om
  BdF onderuit te halen
  En Robbert jou hebben ze voor dat karretje gespannen
  Nou het is die oud PvdA dus gelukt maar ondertussen is ook
  het grootste deel van het vrijwilligerskorps om zeep geholpen en zal dit nog verder gaan afglijden

  Tom

 26. Beste Robert,
  Je hebt kennelijk op de staart van de duivel getrapt. Dan wordt ie gemeen en gaat om zich heen slaan. Het is jammer te moeten constateren de duivel in je eigen partij te vinden. Dat was niet de bedoeling van het dualisme. Maar goed, het dualisme komt eigenheimers met eigen belangen zeer goed uit.
  Wat moet je toch blij zijn om niet tot deze frauduleuze groep te willen behoren!
  Succes!

 27. Ook ik erger me aan de reactie van de Oud PvdA-er.Geen werk kunnen vinden? Geen tijd om werk te vinden want ik maak met mijn vrijwilligerswerk meer uren dan een betaalde baan.ik doe al van mijn elfde jaar (jawel)vrijwilligers werk en heb daardoor het leven van heel wat mensen aangenamer gemaakt. Gelukkig word ik wel gewaardeerd door mensen die er voor mij toe doen. Ook Robbert heeft zijn waardering voor mijn inzet uitgesproken. En wat Robbert aan gaat, ik houd niet van natrappen. Maar Robbert, ik had toch graag een ietwat genuanceerderd beeld gezien van de Bewonersorganisaties. Als je bij ons was,zei jij altijd dat de BOH een voorbeeld was van hoe het zou moeten zijn. Goede werkplannen, de financien op orde, een multicultureel bestuur, een goede realtie met het Opbouwwerk. Ook de relatie met de Deelgemeente probeerden we altijd goed te houden en de verschillen in opvatting uit te praten. Helaas merk ik dat alle Bewonersorganisaties nu over een kam worden geschoren en dat is kwetstend voor hardwerkende vrijwilligers, waar nu de animo wordt uitgeslagen. Wij zouden er niets van merken van het conflict BDF en Deelgemeente. Nu niets is minder waar. Steeds meer werden er taken neergelegd bij vrijwilligers, wat eigenlijk professioneel werk is. En nu wordt alles onderuitgehaald. Na de BDF zijn de Bewonersorganisaties aan de beurt. Ik ben geschokt te merken dat er een heleboel mensen van mening zijn dat Bewonersorganisaties eigenlijk overbodig zijn. Gaan deze personen dan vrijwillig de taken opnemen die dan er blijven wanneer de Bewonersorganisaties het bijltje er bij neergooien? Doe zelf maar eens wat voor je buurt of wijk en zie dan maar eens hoeveel werk dit is. Diana

 28. je bent nog laf ook om mijn reactie te verwijderen

  opm RB: inderdaad. Ik heb je bericht, aangezien er niet terzake doende opmerkingen over familie van mij instonden, verwijderd. Helaas blijf je zelf anoniem, waardoor het weliswaar makkelijker is om op mij en de mijnen te schelden, maar moeilijker om hierover met je in discussie te raken.

 29. Beste Robbert,

  Ik ken je ook als iemand die weliswaar recht voor z’n raap is, maar die veel respect heeft voor mensen die zich vrijwillig inzetten voor de wijk. Je opmerkingen over de wijkorganisaties gaan volgens mij dan ook niet over de mensen, maar de manier waarop de organisaties rapporteren. Niet alleen over hun geld, maar ook over hoe ze omgaan met andere wijkpartijen. Het is zeker waar dat veel van de “oude” organisaties de weg naar grote delen van de wijk niet kunnen vinden. Maar geldt dat niet evenzeer voor de Deelgemeente?

  De motie van Wantrouwen die je van je eigen “partijvrienden” kreeg is natuurlijk onterecht. Het voorstel om verder te gaan op de manier die jij voorstelde is immers aangenomen. Ik denk dat ze vooral kwijt wilden zodat een volgende weer kan bungelen. Authenticiteit en kwaliteit wordt niet op prijs gesteld. Zeker niet door dat gedeelte van de fractie dat geen Nederlands praat! Voor die mensen ben je vooral alleen maar eng.

 30. Ik hou van zakelijk zijn, Robbert wasis kwalitatief
  een goed bestuurder.Hij was erg dominant en eigenwijs
  hij had geen luisterend oor naar de medemensen.handicap van Robbert was dat hij niet kon of wilde communiceren met de Feijenoorders
  het heeft dan ook niets mij te maken met zijn achtergrond
  autoctoon of allochtoon zijn .
  Ik wens Robbert veel sterkte.Het heeft geen zin allerlei dingen erbij te halen de niet relevant zijn.Robbert hoort bij de top van de partij.
  SAMEN BESTUREN IS EEN KUNST

 31. WOW, wat een verrassend nieuws. We zaten allebei recht op bed toen we in de ochtend de zaterdageditie van het AD lazen.
  We wensen je veel sterkte in deze roerige tijden zo voor de feestdagen.
  Voor ons blijf je een kei en staat de deur altijd voor je open.

  U & M

 32. ’t Komt wel goed…
  Zoals Marco Pastors (die er overigens ook uit is gegooid): Elke goede zakenman is een keer in zijn leven failliet gegaan.

  Sterkte,

  een rechtse PVV-scholier.

 33. Beste Robbert,

  vandaag werd ik door oud-collega’s van de werf Feijenoord gewezen op deze bizarre situatie.

  Was er eindelijk eens een portefeuillehouder waar je wat aan had, iemand die luisterde en ook durven te handelen en de waarheid te zeggen, iemand die risico’s durfde te nemen en op te staan tegen de bureaucratie, die toe gaf dat er veel in de molen zat, maar dat er te weinig wind was om snel te draaien…. en wat gebeurd er…. dit!

  Blijkbaar was je gewoon een te grote concurrent in een wereld waarbij je blijkbaar niet buiten de grenzen mocht denken en handelen.

  Ik hoop dat je snel een nieuwe plek vindt waarbij je met enthousiasme en bezieling je kwaliteiten kan etaleren.

  Met vriendelijke groet,
  Dennis Willemse

 34. Schandalig dat de PvdA-bobo’s je niet geholpen hebben. Je lef om de verstrengeling van belangen tussen PvdA-ers en welzijnswerkers en bewonersorganisaties aan de orde te stellen is juist iets wat de PvdA zou kunnen redden. Het is een teken van dat het leiderschap kool en sop proberen te sparen. Dat je er nu de dupe van wordt, betekent hopelijk niet dat je voor de PvdA verloren zal zijn!

 35. Robbert, we missen je nog steeds. Je was de laatste en beste bestuurder die Feijenoord gekend heeft. Je collega’s en opvolgers zijn goedbedoelende amateurs. We hopen dat je terug komt.

 36. Robbert,ik ben nog steeds niet over mijn bittere gevoelens heen. Integendeel.Vandaag heb ik voor de laatste keer een verantwoording voor de BOH ingeleverd. Waren we al niet meer actief,de afwikkeling heeft ook ongeveer een jaar geduurd.Op 01-10-2010 is officieel de BOH beeindigd.
  Ik moet er steeds aan denken dat jij en publique hebt verkondigd dat na het Opbouwwerk de bewoners organisaties aan de beurt waren. Helaas is degene die daarbij was ons ontvallen. Op 19 augustus 2010 is oud-voorzitter Jan van der Linden overleden.
  Na het afbreken van het bestaande Opbouwwerk, waardoor veel goede krachten zijn weggevlucht, wordt ook het nieuwe Opbouwwerk niet goed gefaciliteerd. Niet meer onder dak bij de bewoners organisaties die het wel met het Opbouwwerk konden vinden. Nergens een plek om met bewoners te praten, ondanks beloftes van de Deelgemeente. Zij moeten bedelen bij bestaande organisaties of zij daar een bewonersavond mogen houden. Ik kan niet inschatten of het je plezier doet, dat men nu van plan is om de bewonersorganisaties te beroven van hun locaties.
  “Zij kunnen toch activiteitengeld aanvragen?” is de reactie. Ja, waar vandaan organiseer je dan die activiteiten? Ik hoop toch echt dat dit niet doorgaat, voor de nog bestaande organisaties. Ik ben blij dat wij onszelf hebben opgeheven in plaats van op zo’n manier weggewerkt te worden. Dat is de dank voor je inzet. Gelukkig bestaat NISA nog steeds en floreert, ik wil er niet over nadenken of die vandaag of morgen ook aan de beurt is. Bovendien heb ik, dank zij Woonstad Rotterdam het spreekuur kunnen redden. wij helpen nog steeds gemiddeld 40 mensen per week. Diana

 37. heel goed dat de bewonersorganisaties ophouden te bestaan. Het waren de vrienden van de PvdA, onderhouden door het opbouwwerk. Misschien wordt het nu mogelijk dat alle bewoners evenveel kans hebben op subsidiegeld, maar helaas is veel daarvan afgeschaft.

  NISA is inderdaad een goeie organisatie, maar dat Mijnheer Baruch het opbouwwerk heeft aangepakt en de macht van de bewonersorganisaties die steeds verder van het grootste gedeelte van de bevolking af is komen te staan is heel dapper van hem geweest. Het is jammer dat zijn eigen partij hem weg heeft gestuurd!

 38. Feijenoordbewoner heeft u geen naam? Trouwens de Bewonersorganisaties werden niet onderhouden door het Opbouwwerk. Iedere organisatie had zijn eigen subsidie en het waren juist de Bewonersorganisatie die in sommige gevallen het Opbouwwerk faciliteerde met onderdak enz. Ik ben nog steeds trots op het feit dat wij als een van de weinige Bewonersorganisaties naar het Opbouwwerk toe respect toonden en zij voor ons en dat wij samenwerkten. Maar iedereen werd over een kam geschoren en dit geeft mij dit bittere gevoel. U heeft waarschijnlijk geen idee hoeveel tijd en energie er in gaat zitten om vrijwillig werk te doen. En voor alle duidelijkheid, bestuurders van Bewonersorganisaties worden niet betaald. Ik heb 20 jaar belangeloos voor de BOH gewerkt en doe dit nu ook voor Nisa al 10 jaar en nu ook voor de Wijkraad weer gratis en voor niets. Wat doet u (onbetaald) voor de wijk? Diana

 39. Beste Diana,
  ik wil alsnog mijn welgemeende deelneming betuigen voor het overlijden van welbekende Jan v.d. Linden; daarnaast opmerken mij grotendeels te kunnen vinden met wat je hier doet blijken.

  Ik ben ook van mijn mening dat er een onjuist beeld over de betrokkenheid tussen de bewonersorganisatie(s) en het opbouwwerk wordt gekenschetst door degene, die op jouw bericht reageerde. Uit ervaring weet ik dat het niet altijd koek en ei was of kan zijn tussen de bestuurders en het opbouwwerk, maar men respecteert inzoverre elkaar.
  Alleen is `t zo dat mensen v.d. bewonersorganisatie *vrijwilligerswerk* doen en dat zijn in het algemeen mensen, die toch wel op de hoogte zijn van wat er in de wijk speelt.
  Dat wordt overgebracht naar de professionals (Opbouwwerk), die – in goed overleg – daarmee aan de slag moeten gaan. Nou is het wel zo dat daarvoor een doelgericht werkplan moet worden samengesteld en dat komt niet altijd overeen, met wat de actieve bewoners aandragen en dat bevordert niet de adequate aanpak.
  Niettemin ben ik vooralsnog van mening dat het besturen van `n bewonersorganisatie – vrijwillig cq onbetaald- onderhevig dient te zijn aan opwaardering van nodige kennis van zaken d.m.v. doelgerichte opleiding. Het doorbreken van facilitaire zaken binnen de bewonersorganisatie t.o.v. het opbouwwerk ondermijnt de interne en externe samenwerking. *Let wel:* dat verschilt van wijk tot wijk!!

  Tenslotte nog dit: ook ik ben nu – vrijwillig en onbetaald – sinds eind 2005 actief binnen de Wijkraad in Bloemhof en doe dit – ondanks lichamelijke beperking(en) – met volle energie en enthousiasme. Het is mijnsinziens `n verrijking van de interesse tegenover de beleving in de wijk en voor hetgeen wat de naaste buurtgenoten aangaat.
  Aldus Bert…..

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…