nagelstudio -> bordeel -> illegale verblijfsinrichting (met jacuzzi)

351 views
1 minuut leestijd
Start

Jaccuzzi in een ex-bordeel

Gisteravond kwam een melding binnen van het interventieteam: er was een interessante IVI (illegale verblijfsinrichting) aangetroffen. Ik was in de buurt en ging eens kijken. Het betrof een pand dat vroeger geregistreerd stond als nagelstudio, maar waar elke kamer een douche, en de grootste kamer zelfs een jacuzzi had. Inmiddels was de vergunning voor de winkel ingetrokken, functioneerde het pand ook niet meer als bordeel, en verhuurde de eigenaar van het pand -illegaal- kamers aan Polen.

Dat is een interessante industrie. Poolse jongens komen naar Nederland om -legaal- te werken. Er wordt door de werkgever geld (in dit geval € 50 per persoon per week) op hun salaris ingehouden als vergoeding voor het bed dat ze mogen beslapen. Vaak slapen er meerdere mensen op één kamer. In het pand waar ik gisteravond was zagen de kamers er keurig uit, en sliepen er twee of drie mensen in een kamer, en had iedere kamer een douche, wc en één kamer dus zelfs een jacuzzi. Op de deuren hingen keurige papiertjes met de namen van de tijdelijke bewoners, en er waren ook kasten waar hun naam op stond. De bewoners waren prima jongens en hadden de woning zo goed als ’t ging netjes en gezellig ingericht: foto’s van familieleden (en een enkele van de paus), alles redelijk schoon. In dit pand waren 12 bedden; dat levert de werkgever dus zo’n € 2500.- per maand op. Probeer dat maar eens te verdienen door een paar kamers “gewoon” te verhuren.

De jongens vertelden me dat ze de € 50 per week ook moesten betalen als ze een tijdje naar Polen gingen. De mannen waren zich -terecht- van geen kwaad bewust, en hadden geen benul van hun positie. Het interventietam heeft uitgelegd dat het de eigenaar van het pand en de werkgever zijn die deze slaapplaats regelen, in een brandgevaarlijk ex-bordeel met steile trappen, en dat zij dus ook verantwoordelijk zijn. Aangezien het interventieteam deze illegale verblijfsinrichting kon ontmantelen, kunnen de eigenaar en de werkgever een boete tegemoet zien van € 13.000.-

Overigens was de vondst van gisteren nog een betrekkelijk keurige: je komt ook wel eens scharriger panden tegen, waar mensen met zijn zessen in een kamer op doorgelegen, oude en vieze matrasjes liggen, gas en electra met tape en elastiekjes aangelegd zijn en die onmiddellijk dicht moeten.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…