Nkosi sikelel’ iAfrika

1K views
1 minuut leestijd
Start

Vandaag kreeg ik kort bezoek van een delegatie spelers van Vuka Vuka. Ze liepen hier door Afrikaanderwijk, en het viel ze op dat veel straatnamen wel heel vervelende herinneringen teweegbracht: namen van de founding fathers van het apartheidsregime. Ze deden een hartstochtelijk en indringend beroep op de deelgemeente om te kijken of niet in ieder geval een gedeelte van de namen gewijzigd kan worden. Ik vond het wel een positief idee, en hebbeloofd het door te geven aan het Dagelijks Bestuur, en, zo mogelijk, verder te bespreken met inwoners van de omgeving, de straatnamencommissie en het college van B&W van de stad Rotterdam, die er immers over gaan.

Update: Zie ook het AD van vandaag.

25 Comments

 1. Dit is louter symboolpolitiek ter oplossing van een non-probleem. In tegendeel: het “probleem” van aanstootgevendheid wordt zo gecultiveerd, net zoals bij het veranderen van de naam “negerzoenen” van Buys.

  Je kan zoveel historische namen naast de meetlat leggen van hedendaags politieke opvattingen. Ze horen thuis in de geschiedenis. Piet Heyn was ook niets ieders vriend, maar we zullen toch, hoop ik, ons niets gelegen laten liggen aan eventuele protesten van Spaanse activisten?

 2. Wat een politiek correct geneuzel weer! Ga je toch eens bezighouden met serieuze zaken, lees Geen Stijl bijvoorbeeld!

 3. In plaats van je bezig te houden met integratie (waar ik m’n belastingcenten wel aan wil spenderen) bevorder je alleen de verdere segregatie en het discrimineren van Nederlanders in hun eigen land. Iedereen mag hier alles, behalve als je Nederlander bent. Dan moet je je bek houden en “ja en amen” zeggen, want als je zegt wat je vindt discrimineer je.
  Hou toch eens een keer op met dat geouweneel over discriminatie, hou mensen een spiegel voor als ze weer eens gaan janken met hun calimero complex (wat jou volgens mij ook niet vreemd is).
  Of zullen we voor het gemak maar alle straten de Baruch straat noemen? Dan krijg je alleen maar problemen met mensen die in jouw optiek “te rechts” zijn en waar je dus niet naar hoeft te luisteren.
  Stop met gemeenschapsgeld verspillen en ga iets nuttigs doen kwiebus!!

 4. Misschien is het een goed idee om de borden wel te laten staan, maar er een uitleg bij te geven. Geschiedenis is niet altijd leuk, maar moet niet worden vergeten en dat hebben de borden nu bewezen. Als we ze weghalen vergeet iedereen wat er is gebeurd.

 5. Hallo,

  Wat een bespottelijk, politiek correct plan! Dit is nu eenmaal onderdeel van onze geschiedenis! Afblijven dus! En daarbij, volgens mij zijn straten in Afrikanerwijken niet vernoemd naar apartheidsnamen maar naar namen van generaals e.d. uit de Boerenrepublieken en eerder. Dus 17de, 18de en 19de eeuws! En Pretoria heet volgens mij toch nog alijd Pretoria hoor, dus dat kan niet té schokkend zijn.

 6. Hallo, ik ben afkomstig uit Afrika, en ik ben het met uw actie eens. Tevens zou ik een verbod op blanke vla willen zien, om dat dit bij mij onprettige herinneringen oproept van de onderdrukkers uit het apartheidsregime waaronder mijn ouders zo hebben geleden. Daarnaast vind ik de benaming ‘afrikaantje’ voor een plant een grove vorm van racisme. De zwarte bevolking uit Afrika wordt hiermee gelijk gesteld aan een plant, dit is uiteraard onaanvaardbaar.

 7. We hebben ook nog de Karl Marxstraat in Rotterdam. Mag ik u eraan herinneren dat zijn ideen voor miljoenen doden gezorgd hebben. Als een Rus/Cubaan gaat klagen gaan we dan ook direct nadenken over het veranderen van de naam?

  Er wonen duizenden Afrikanen rond het Afrikaanderplein. Nu komt er een groepje artiesten en het is een probleem? U weet zelf ook wel dat er niets gaat veranderen dus stop met het populistische minderheids-gepruttel. De meerderheid van de Afrikanen red zich uitstekend in Nederland en daar mag ze trots op zijn.

 8. Overigens wil ik bij u klagen over de discriminatie in Chinese restaurants. Ik als blanke Hollandse jongen heb al zeker 15x gesolliciteerd en hoewel mijn CV precies aansluit op de vereisten lijken ze me vanwegen mijn huidskleur en oogleden niet aan te willen nemen. Ik hoop op uw directe attentie,

  Bart

 9. Wat een belachelijk idee om hier werk van te gaan maken. Een stel buitenlandse straatartiesten vinden enkele straatnamen nogal aanstootgevend, geven u een petitie en u wilt deze straatnamen veranderen? Zullen we gelijk alle Kerkstraten, de Karl Marxstraat en talloze andere straten ook maar van naam veranderen?

 10. En dan vragen de hoge heren in Den Haag zich af waarom veel de Nederlanders zich racistisch noemen. Dit soort acties zorgt voor een verrechtsing van iedereen die het leest. Michiel Smit en de NVU zijn je dankbaar, ze kunnen zo achterover leunen en incasseren. Ik wil mijn negerzoenen terug!!!

 11. Is dit een streek van je om ook eens in het nieuws te komen?Nou dat is dan gelukt,maar wel op een heel zielige manier.Waarom hou je je niet bezig met echte problemen i.p.v. er eentje te verzinnen.Maar je zult het wel doorzetten,daarom heb ik een verzoekje:wil je alsjeblieft de fabrikanten van jodekoeken,bokkepootjes (zeer kwetsend voor het dier zeker als het ook nog homofiel is)en blanke vla even op de vingers tikken want dat kan echt niet hoor.diepe zucht.

 12. Ongelovelijk dat een subsidiespons als u weer zoveel aandacht kan krijgen. Het is met geen pen te beschrijven hoe ons vaderland met de dag gekleineerd word onder het mom van de multi-culturele samenleveing, waar wij (blijkbaar) allemaal (niet) voor hebben gekozen. Ongelovelijk is het ook dat minderheden in dit land zo’n grote invloed hebben. Maar, vergis u niet, de kleinste minderheid is die ene gek die een keer knapt en de trekker overhaald.

 13. Leve Zuid-Afrika!

  Deze column schrijf ik als tegenhanger van acties door linkse politici om onze geschiedenis te vervalsen. Een lokale PvdA-bestuurder Baruch die bij de vele vreemdelingen in zijn gemeente in een goed blaadje wil komen wil alle straatnamen die verwijzen naar Zuid-Afrika verwijderen. Voorbeelden zijn Pretorialaan, Riebeekstraat en Afrikaanderplein. Jan van Riebeek was de stichter van de eerste Nederlandse kolonie op Kaap de Goede Hoop. En Afrikaanders zijn nu eenmaal gewoon de Nederlandstaligen, die afstammelingen. Een citaat uit het Algemeen Dagblad van 4 juli 2006: “bij zwarten roepen de namen echter pijnlijke herinneringen op”. Aha, het gaat dus om ‘zwarten’ die de ‘blanken’ uit de geschiedenis willen verwijderen.

  Een of andere linkse geitenwollen sok, clown Roel Twijnstra van theatergroep Het Waterhuis (http://www.hetwaterhuis.nl/) vergelijkt deze namen met figuren uit de laatste oorlog. Een typische poging om het politiek correcte denken 100% uit te voeren. Wat heeft de term ‘Afrikaander’ daar nu mee te maken, het is gewoon een benaming van een groep mensen die veel welvaart heeft gebracht in Zuid-Afrika. En Pretoria is een plaatsnaam, wat heeft dat nu met oorlog te maken? Laat dit gesubsidieerde clubje maar lekker hun subsidie verliezen, daar zijn wel betere bestemmingen voor.

  Het huidige Zuid-Afrika: een land waar de ANC bestuurders nu voor de rechter staan voor verkrachting en zelfverrijking. Maar daar hoor je Twijnstra, Baruch en al hun PvdA-vriendjes niet over. Die proberen alleen maar de geschiedenis te vervalsen. Bij deze PvdA hoort tegenwoordig ook een LPF-kamerlid. Tweede Kamerlid Margot Kraneveldt heeft het lidmaatschap van de LPF opgezegd. Zij laat dinsdag weten lid te zijn geworden van de PvdA en voor deze partij kandidaat te willen staan.

  Nieuw Rechts is een partij met een duidelijke en consequente mening. Wij doen niet aan geschiedvervalsing, maar zijn trots op onze ontdekkingsreizigers. En de geschiedenis van de VOC waar we onze welvaart in grote mate aan te danken hebben. Mensen die dat niets vinden kunnen beter verhuizen naar Zuid-Afrika, als ze vinden dat onder het ANC-bewind alles zoveel beter is.

 14. In de plaats waar ik woon ontdekte ik zojuist een straat met de naam Horigenland. Ik bedenk me nu dat mij dat ernstig kwetst aangezien ik ergens in het verleden een voorouder heb die horige is geweest en vreselijk geleden heeft onder het juk van zijn Heer.

 15. Vooral afblijven robbert.

  Michiel: kwaak kwaak kwaak. De VOC heeft slechts een marginale rol gespeeld in de verwezenlijking van onze gouden eeuw. De vaart op de Oost liep qua handelsvolume ver ver ver achter bij de handel met het Oostzeegebied. Ten tweede is onze huidige economische groei te danken aan het wirtschaftswunder van de jaren zestig en helemaal niet op wat wij in de gouden eeuw hebben weten te vergaren. Dat de VOC ook maar iets te maken heeft met de huidige welvaart is pertinent onjuist. Het belang van de VOC in de geschiedboekjes is dan ook vooral van symbolische aard, als manifestatie van de Nederlandse welvaart van de 17e eeuw. Overigens, interessant voor jou, als Hollandofiel, is ook om te weten dat die welvaart voor een enorm deel te danken is aan het Nederlandse achterland waar de landbouw recordopbrengsten wist neer te zetten, zonder dit gegeven zou Holland nooit tot dé stapelmarkt van Europa zijn uitgegroeid en zou er niet eens een VOC zijn geweest.

  Om dan meneer Baruch aan te vallen op geschiedvervalsing is buitengewoon onzinnig, ten eerste omdat je dan hypocriet bezig bent en ten tweede omdat Baruch slechts het verleden vanuit een ander gezichtspunt. Het verkeerde weliswaar, maar om nou te zeggen dat jouw visie objectief en de absolute waarheid is, nee. Trouwens ook niet netjes om met modder te gaan gooien naar je (hopelijk niet) toekomstige collega Margot.
  Je zou een aardig kamerlid kunnen zijn als je niet zo’n enorme plank voor je kop had maar de zaken gewoon eerlijk en open bekijkt en je pathetische rooien-gebash voor aan de keukentafel bewaard.

 16. “…namen van de founding fathers van het apartheidsregime…”? Het apartheidregime is in 1948 ingevoerd, toen stond de Afrikaanderwijk er al decennia. Wat een enorm gebrek aan historische kennis, deze politiek hypercorrecte exercitie. Blijf met je poten van onze straatnamen af.

 17. Reactie van Zuid-Afrikaanse vriendin:

  Hoe **&^*&&^% edel om in Rotterdam se strate rond te loop en hartaanvalletjies te prakseer oor die straatname! Gaan terug huistoe en help stop die tsunami van geweld in Suid-Afrika. Straatname se verandering doen vere aan mense se saligheid. As dit nie aanstoot gee – soos byvoorbeeld Kaffer of só iets nie, LOS dit en doen liewer goed aan ander. Spandeer jou passie en energie op konstruktiewe dinge. Daar is AIDS-wesies wat grootword sonder die sorg van ’n grootmens, wat hulself en die res van gesin moet probeer onderhou. Met katastrofiese gevolge, want armoede en tienerswangerskappe en AIDS word sodoende net aan die lewe gehou.

  Jan van Riebeeck: hy het in goedertrou onderhandelinge met die plaaslike bevolking, maar nie besef wat dit inhou nie. Wat die Koi en die San op die oomblik van onderhandeling as wonderlik beskou het, het hulle ná ’n paar uur berou en dan eenvoudig hul vee, wat geruil was, waarvoor hulle beloon is, teruggesteel. EN DIS WAAR DIE STELERY BEGIN HET. Dan het die whities maar net weer gaan terugvat wat hulle regtelik gekoop het en die Koi en San (Hottentotte) het dan na hul krale gekyk en hul rykdom is gemeet aan hoeveel beeste hulle gehad het en besef “Oepsie, foutjie”. Geen status/ aansien meer nie… en Voila! Kom ons gaan vat dit terug en siedaar! Prêt en plesier aan die Kaap van Goeie Hoop.

  Die Nederlanders sal hulself ’n guns doen om nie die klaagsangers so tegemoet te kom nie. Dring liewer daarop aan dat daar in Suid-Afrika verandering teweeg gebring word ten opsigte van basiese menseregte: opvoeding, werkverskaffing, mediese diens en behuising IN ‘N VEILIGE OMGEWING – vir almal.

  Ons het almal ewe veel aanspraak op dié land, Suid-Afrika. Ons voorvaders was almal trekkers – of dit nou is van een vasteland na ’n ander of een deel van die vasteland na ’n ander. Die verskillende rassegroepe (sogenaamde kolonialiste en isi-Xhosas het mekaar eers by die Visrivier raak geloop. Dis ’n hele paar uur se ry per motor van die Kaap af – nie net om die draai nie. As die mense so gesteld is op die geskiedenis, neem hom in sy geheel, nie net die dele wat vir jou pas is nie.

 18. Dan kunnen we alle namen die ook maar iets met geschiedenis te maken hebben schrappen. Want er is altijd wél iemand die ergens aanstoot aan neemt. Zo doet de Balistraat denken aan het kolonialisme, maar schrap je de straatnaam dan krijg je het weer aan de stok met veteranen etc. etc.

 19. Om Van Riebeeck als de “founding Father” van apartheid af te maken is grotendeels kul. De Engelsen onder Milner waren de ellendelingen die de rasseverhoudingen op de spits gedreven hadden. Bovendien is de anti-apartheid hetze in Europa ook volslagen misplaatst geweest. Er waren genoeg zwarte mensen die braafjes meegewerkt hebben aan de apartheid, en juist een overname van een zwarte regering vreesden…niet onterecht zoals de huidige misdaadgolf bewijst. Immers, als apartheid zo erg was, waarom zegt 40% van de ZA bevolking (waarvan 9 keer meer zwarten dan blanken) dat apartheid een goed idee was, en 51% van dezelfde bevolking vertrouwt het ANC niet?
  Het zal een mooie dag worden zodra links ophoudt om hun eigen fascistische gedachten op de Afrikaners uit te kotsen.

 20. Hoi,

  Ik heet echt Paul Kruger. Ik woonde in de Afrikaanderwijk! Blijf er godverdomme van af oetlul! 🙂

  Paul

 21. Achterlijke gladiool!! Ga wat nuttigs doen met MIJN belastingscenten! Juist dit soort namen moeten blijven bestaan, om zo ook de ‘mindere’ kanten van onze vaderlandse geschiedenis niet te vergeten!!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…