Onbegrijpelijkheden

324 views
1 minuut leestijd
Start

Door verblijf in het buitenland had ik een commissievergadering laten lopen (althans, voor de helft), maar vanavond mocht ik ruim inhalen. We begonnen om 18.00 uur met bespreken hoe we het beleid van de provincie kunnen meten. Ik vind dat dat van twee kanten moet komen: aan de ene kant moet GS duidelijk kunnen vertellen wat ze doen; aan de andere kant moeten wij duidelijk maken wat we willen. Onze discussies moeten altijd gaan over wat we willen bereiken. We moeten ook zelf verantwoordelijkheid nemen in dat proces. Ik heb voorgesteld om voor de thema´s veiligheid en samenleving zelf, als Staten, als volksvertegenwoordigers, de programmabegroting te schrijven. Wij gaan dan zeggen wat we willen en hoeveel we daar voor willen uitgeven, geven nog een paar meetpunten daarin, en dan gaan GS het uitvoeren. Dualisme zoals het bedoeld is.

Er waren meer leuke dingen aan de orde. Aardig was dat we in het kader van het jubileum van HM de Koningin samen met de provincie Noord-Holland een Holland Maand gaan organiseren. Statencollega van een andere partij Bart (die zijn das vergeten was en niet wist wat ´In Holland staat een huis` betekende, zodat ik wel ´Tsjingela tsjingela hop sa sa´ moest antwoorden) vindt het “geen strak plan”. Wij wel, maar we vinden het veel geld. Dat wat er gebeurt kan bovendien, zo is de opzet, allerlei doelen die de Provincie heeft bevorderen. Fractievoorzitter Martin Huls voerde hierover het woord en droeg mij voor als lid van de begeleidingscommissie van deze activiteiten. Leuk!

Dan het Reglement van Orde voor de statencommissies. Altijd weer leuk. Discussies over reglementen lenen zich soms voor principieel geneuzel die de verschillen tussen partijen zo inzichtelijk maken. Uiteindelijk bleef er niet veel te discussieren over (we zijn hier al heel wat maanden mee bezig), maar de fractievoorzitter van D´66, Linze Schaap wilde, in tegenstelling tot de rest van de partijen, het inwoners van Zuid-Holland niet toestaan om over andere dingen het woord te voeren dan de punten die op de agenda staan. Onbegrijpelijk, want het lijkt me nu bij uitstek een drempelverlagende maatregel, die de betrokkenheid bij de Provinciale politiek kan verhogen. Nee, zegt Schaap, want je neemt ze daarmee niet serieus. Immers, als ze inspreken over iets wat niet op de agenda staat, wordt er verder niets mee gedaan! Het alternatief is dat je insprekende burgers de mogelijkheid geeft zelf dingen op de agenda te plaatsen. Dat lijkt me niets. Ik vind dat we zelf onze agenda moeten kunnen bepalen. Als er een inspreker komt met iets waarover verder gesproken moet worden zullen we dat zeker doen.  Vooralsnog hebben we per vergadering gemiddeld NUL insprekers, dus het zal allemaal niet zo’n vaart lopen.

In ieder geval wordt de Statenvergadering van 15 december via Internet uitgezonden (zie www.pzh.nl), dus daar kan je mij ongetwijfeld met Schaap hierover in debat zien gaan.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…