/

Overheid (dezelfde en toch anders)

289 views
1 minuut leestijd
Start

Gisteren was ik (eventjes) op een regioconferentie van het programma Andere Overheid; vandaag zie ik in het provinciehuis hoe een aantal van de inspanningen die erop gericht zijn om de bureaucratie te verminderen, de slagkracht te vergroten en de dienstverlening te verbeteren in de praktijk van de provincie uitpakken. Nu zou ik -als statenlid- kunnen afwachten hoe erover gerapporteerd wordt, maar dat is me toch wat te makkelijk. Een andere overheid is de verantwoordelijkheid van zowel ambtenaren als bestuurders als politici. Voor de meeste mensen is er immers maar één overheid: "dé" overheid. Iedereen moet kijken wat hoe die binnen zijn (of haar) eigen verantwoordelijkheid een steentje bij kan dragen. Als ik dan naar de provincie kijk: zie ik dat er behoorlijk wat goeie dingen spelen:

 • Aanstaande woensdag wordt een begin gemaakt met het invoeren van het initiatief Mediation van Hans Démoed (CDA). Hierdoor wordt het mogelijk buiten bezwaarschriften om tot een vergelijk te komen tussen burgers en de provincie.
 • Binnenkort wordt een begin gemaakt met de uitvoering van het initiatiefvoorstel van Huub Hieltjes (VVD). Hierdoor wordt het mogelijk om, als de provincie termijnen overschrijdt, de provincie hiervoor een dwangsom op te leggen.
 • Binnen de provincie is een omvangrijk IT-project onderweg: de Digitale Route, waarmee de stukkenstroom beter te beheersen wordt, waarmee het voor iedereen makkelijker wordt om provinciale stukken te vinden, en waarmee beter gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden die moderne technologiën bieden.
 • Een gezelschap van jonge en betrokken ambtenaren praat regelmatig met politici, bestuurders en collega’s over hoe de communicatie tussen de drie verbeterd kan worden.
 • De provinciesecretaris, Mariette van Wieringen, roept op om nota’s SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) vorm te geven. (Naar aanleiding van een motie hierover van Groen Links)
 • De commissie Hermans evalueert de invoering van het dualisme en zeg dat de cultuuromslag in de Provinciale politiek zich nog wel wat verder mag ontwikkelen.
 • De vergaderingen van Provinciale Staten worden uitgezonden via internet.
 • Binnenkort komen er grote, herkenbare advertenties met provincienieuws in een aantal kranten.
 • Steeds meer provinciale formulieren komen via het internet beschikbaar.
 • De PvdA geeft een krantje uit met informatie over de statenfractie en stuurt dat naar 13.000 leden. Voor iedereen is het hier te downloaden.
 • Het gewestelijk bestuur heeft een vernieuwde en verbeterde website.
 • Een infodesk op internet maakt het mogelijk actuele gegevens over bedrijventerreinen te zoeken en te vergelijken.
 • De woordvoerderschappen, functies en nevenfuncties van statenleden, gedeputeerden en de commissaris van de koningin zijn beschikbaar via internet

Kortom: er speelt nogal wat. Steeds meer informatie wordt transparant beschikbaar gesteld. We zijn er natuurlijk nog lang niet. Op mijn verlanglijstje staan bijvoorbeeld ook de aanbevelingen van Sargasso: open democratie 1.0), maar het gaat snel de goeie kant op. Voor succes moeten ambtenaren, politici en bestuurders, maar ook de inwoners van Zuid-Holland zich realiseren dat het een gezamelijke exercitie is, die van alle partijen flexibiliteit en inspanning vergt.

2 Comments

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…