Pimp my European Directorate-General!

357 views
2 minuten leestijd
Start

We mogen Roemenië en België wel dankbaar zijn. Vorige week donderdag besloten beide landen een vrouw af te vaardigen naar de Commissie, waardoor het aantal vrouwen dat voorgedragen is voor een Commissiepost negen bedraagt; naar wens van het Europees Parlement.  Daarmee is een belangrijke stap in de EUdoku van Juncker gezet.

Roemenië schoof Corina Cretu (die echt geen affaire had met Colin Powell) naar voren ten koste van Dacian Ciolos, die de afgelopen periode Eurocommissaris voor Landbouw was, en eerder door Roemenië gekandideerd was. België koos voor Marianne Thijssen ten koste van Didier Reynders. Of deze landen beloond worden met zware posten, zoals Juncker beloofde, valt te bezien. Slovenië, Finland, Estland en Letland sturen voormalig Minister-Presidenten; Italië, Nederland en Hongarije ministers van Buitenlandse Zaken. Die scheep je ook niet af.

Verdeling

De verdeling in politieke partijen in de Commissie is opmerkelijk. Hoewel er formeel geen oppositie/coalitie in het Europees Parlement bestaat, is er toch niet voor gekozen de Europese Commissie een afspiegeling van het gehele Europese Parlement te laten zijn, maar van een meerderheid:

Schermafbeelding 2014-09-08 om 21.23.04Schermafbeelding 2014-09-08 om 21.23.24

Hoewel EPP “slechts” een derde van het aantal zetels van het EP heeft, heeft het meer dan de helft van het aantal zetels van de Europese Commissie. Knap schaakspel van Juncker: een conservatieve meerderheid in de Commissie en een comfortabele meerderheid in het Europees Parlement voor een officieel niet bestaande coalitie.

Laatste fase

Deze week gaat Juncker de laatste fase in van zijn EUdoku: het vinden van DG’s bij de kandidaat-Commissarissen. Er zijn tot nu toe twee plaatsen gevuld: Juncker zelf natuurlijk, en de de Italiaanse buitenlandcommissaris en vice-president Federica Mogherini. De zittende Commissarissen zullen geen genoegen nemen met een kleinere portefeuille dan ze nu hebben, en de voormalig Minister-Presidenten hebben ook “recht” op een forse portefeuille. Het probleem: er is maar een handvol portefeuilles dat er verder toe doet: Economische Zaken, Mededinging, Interne Markt en Handel.

Sexy

De oplossing: het sexy maken van DG’s. Er wordt met onderwerpen geschoven dat het een lieve lust is. Het onderwerp “Internet” stond onlangs bij maar liefst drie DG’s genoemd: Het huidige DG Connect van Kroes, een nieuw te vormen DG Cultuur en Internet en DG Interne Markt. Het zijn dagkoersen, en er kan nog veel veranderen.

Maar Juncker heeft zelf ook zijn voorkeuren. Uit recente artikelen in Der Spiegel bleek zijn voornemen om één specifieke portefeuille in te richten voor telecommunicatie, elektronische handel en intellectuele eigendomsrechten; inclusief auteursrechten.

Auteursrecht

Voor het auteursrecht is dat nadelig. Immers: door alleen naar het auteursrecht te kijken binnen de conté xt van digitalisering en de ontwikkeling van nieuwe technologieën wordt het auteursrecht te gemakkelijk als obstakel gezien en wordt voorbij gegaan aan de bijdrage van het auteursrecht aan de ontwikkeling van de interne markt en economie.

En dat is jammer. Auteursrecht biedt makers de noodzakelijke grondslag om te kunnen verdienen met hun werk. Dankzij het auteursrecht genereren zij inkomsten. Hierdoor blijft het mogelijk dat zij, en toekomstige generaties, op een professionele manier een bijdrage kunnen leveren aan de creatieve economie en een levende, zich ontwikkelende cultuur.

Economie.

Dat het auteursrecht een belangrijke economische factor is staat wel vast. Onderzoek van het Europees Octrooibureau en het Bureau voor harmonisatie binnen de interne markt toonde aan dat 39% van de totale economische activiteit in de EU voortvloeit uit bedrijfssectoren waarin intensief gebruik wordt gemaakt van intellectuele-eigendomsrechten. Maar liefst 26% van alle werkgelegenheid in de EU (56 miljoen banen) is direct afhankelijk van deze sectoren, terwijl nog eens 9% van alle banen daarvan indirect afhankelijk is. Dankzij intellectueel eigendom en auteursrecht worden innovatie en creativiteit beloond en kan Europese culturele diversiteit blijven bestaan. Het verdient het dan ook om gekoesterd te worden, niet om onder te sneeuwen in het spel van de Europese Macht.

Inhoud.

Het schaakspel van Juncker is op de korte termijn succesvol maar zorgt er niet automatisch voor dat Europeanen meer vertrouwen krijgen in de Europese politiek. Het zou Europese politici sieren de namen en portefeuilles aan de hand van de prioriteiten vast te stellen, in plaats van die het gevolg te laten zijn van geschuif met poppetjes. De inhoud komt maar al te vaak op de laatste plaats.

 

 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…